Szergej Korszakov lehet az első orosz kozmonauta, aki az amerikai Crew Dragon űrhajó fedélzetén indulhat majd a Nemzetközi Űrállomásra - közölte Pavel Vlaszov, az orosz űrhajósok kiképzőközpontjának vezetője vasárnap a Komszomolszkaja Pravda rádióállomással.

Megnevezeték a Crew Dargon első orosz űrhajósát.

Vegyes legénységekkel szándékozunk repülni. Vagyis a Roszkoszmosz kozmonautája repül majd a Crew Dragonon, a NASA asztronautája pedig a mi űrhajónkon. Szergej (Korszakov) az első jelöltek egyike, aki a Crew Dragonnal fog repülni" – mondta az orosz tisztségviselő, aki hozzátette, hogy Korszakov felszereléséhez már méretet vettek a NASA-nál.

A Roszkoszmosz korábban bejelentette, hogy az amerikai Mark Vande Hei tagja lesz a Nemzetközi Űrállomásra a tervek szerint április 9-én startoló Szojuz MSz-18 űrhajó legénységének. A NASA közölte, hogy ezért cserébe egy orosz kozmonautának 2023-ban lesz helye az amerikai űrhajón.

Orosz kozmonautának is helye  lesz 2023-ban az amerikai űrhajónForrás: AFP/2020 Getty Images/Red Huber


A Szojuzt áprilisban két évtized után először bocsátották volna fel kizárólag orosz űrhajósokkal a fedélzetén, ám a NASA 2020 végén helyet kért rajta Vande Hei számára. Az amerikai űrhajós Korszakovot váltja a legénységben. 2011 és 2020 novembere között a Nemzetközi Űrállomásra kizárólag orosz űrhajókon szállították a személyzetet. Előtte egy keresztrendszer működött, amelynek alapján az orosz és az amerikai űrhajósok egymás űrjárműveit használhatták.
A NASA tavaly közölte, hogy a keresztrendszerhez való visszatéréséről tárgyal a Roszkoszmosszal. Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrvállalat vezérigazgatója decemberben még úgy nyilatkozott, hogy

a Roszkoszmosz egyelőre nem készült fel arra, hogy Crew Dragonnal küldjön fel kozmonautákat az űrállomásra, de műszaki konzultációkat folytat az ügyben.

Szergej Rizsikov űrhajós szombaton a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről azt jelentette, hogy a Zvezda modulban a légnyomás az ott felfedezett két repedés eltömítése ellenére továbbra is csökken.

(MTI)