Mesterségesen tenyésztett jangcei, vagyis kínai aligátorok 530 egyedét engedik szabadon májusban Kínában.

Az ázsiai országban őshonos aligátorfaj (Alligator sinensis), amely több mint 200 millió éve él a Földön, a legnagyobb védelmet élvezi Kínában.

A kínai aligátorok száma az emberi tevékenység és a természetes élőhely megváltozása miatt drámaian megfogyatkozott.
A kelet-kínai Anhuj tartomány rezervátuma most az eddigi legnagyobb egyedszámú csoport szabadon bocsátására készül.
Hszüancseng városában, a faj fő élőhelye közelében kezdték el tenyésztésüket 1979-ben. Eddig nagyjából 14 ezer aligátor született a tenyésztőtelepen, a fajnak ez a legnagyobb tenyésztő- és kutatóközpontja a világon. 

Egy kínai aligátort (Alligator sinensis) engednek a vadonba Kína Anhuj tartományában.Forrás: http://www.xinhuanet.com/english/2019-06/05/c_138119040.htm

A szabadon engedéseket 2003-ban kezdték, 2020-ra már 508 aligátoruk élt vadon, 16 csoportban engedték el őket. 2019-ben 120, tavaly 280 aligátor került a központból a vadonba.
Az idei akció előtt DNS-elemzést, génösszehasonlítást és más genetikai vizsgálatokat is elvégeztek, mert vigyáznak arra, hogy a vadon élő populáció génállománya ne romoljon. Egyes példányokba chipet ültettek és műholdas nyomkövetővel is ellátták őket, hogy a jövőben követhessék és kutathassák az állatokat.
A következő két évben csökkentik a kibocsátott aligátorok számát, hogy a faj "magától szaporodjon és éledjen újjá".
A legfrissebb felmérés szerint a kínai aligátorok vad populációja a mélypontot jelentő mintegy 120 példányról nagyjából 200-ra növekedett.

(Forrás: MTI)