Mesterségesen tenyésztett kínai aligátorokat engednek szabadon

kínai aligátor
Egy kínai aligátort (Alligator sinensis) engednek a vadonba Kína Anhuj tartományában.
Vágólapra másolva!
Mesterségesen tenyésztett jangcei, vagyis kínai aligátorok 530 egyedét engedik szabadon májusban Kínában.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai országban őshonos aligátorfaj (Alligator sinensis), amely több mint 200 millió éve él a Földön, a legnagyobb védelmet élvezi Kínában.

A kínai aligátorok száma az emberi tevékenység és a természetes élőhely megváltozása miatt drámaian megfogyatkozott.


A kelet-kínai Anhuj tartomány rezervátuma most az eddigi legnagyobb egyedszámú csoport szabadon bocsátására készül.
Hszüancseng városában, a faj fő élőhelye közelében kezdték el tenyésztésüket 1979-ben. Eddig nagyjából 14 ezer aligátor született a tenyésztőtelepen, a fajnak ez a legnagyobb tenyésztő- és kutatóközpontja a világon.

Egy kínai aligátort (Alligator sinensis) engednek a vadonba Kína Anhuj tartományában. Forrás: http://www.xinhuanet.com/english/2019-06/05/c_138119040.htm

A szabadon engedéseket 2003-ban kezdték, 2020-ra már 508 aligátoruk élt vadon, 16 csoportban engedték el őket. 2019-ben 120, tavaly 280 aligátor került a központból a vadonba.
Az idei akció előtt DNS-elemzést, génösszehasonlítást és más genetikai vizsgálatokat is elvégeztek, mert vigyáznak arra, hogy a vadon élő populáció génállománya ne romoljon. Egyes példányokba chipet ültettek és műholdas nyomkövetővel is ellátták őket, hogy a jövőben követhessék és kutathassák az állatokat.
A következő két évben csökkentik a kibocsátott aligátorok számát, hogy a faj "magától szaporodjon és éledjen újjá".
A legfrissebb felmérés szerint a kínai aligátorok vad populációja a mélypontot jelentő mintegy 120 példányról nagyjából 200-ra növekedett.

(Forrás: MTI)