Fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál

szürkebálna
Szürkebálna ((Eschrichtius robustus) Baja Kaliforniában, ahol párosodnak és szülnek, mielőtt északnak indulnak.
Vágólapra másolva!
Meglepő módon egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál. Megjelenése aggodalmat keltő, a szakértők szerint a sarkvidéki jég olvadásával is összefüggésben lehet.
Vágólapra másolva!

Ezek a hatalmas állatok a Föld más régióiban élnek: a Csendes-óceán keleti és nyugati vizeiben. A láthatóan kíváncsi állatot legutóbb a Róma melletti Fiumicino közelében látták, a part mentén - közölte csütörtökön a partiőrség.
A nagyjából egyéves bálnát a napokban a Nápolyi-öbölben, Sorrentónál és a Ponza-sziget közelében is látták elúszni. A partiőrség felszólította az embereket, hogy ne zavarják a mintegy 15 méteres állatot. Ugyanezt kérték az állatvédők is. A La Repubblica című olasz napilap Wally-nak nevezte el a félelmet nem mutató, kíváncsi bálnát.
Az állat egyszer már beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították.
Az, hogy szürke bálna (Eschrichtius robustus) tűnik fel a Földközi-tengerben, nagyon ritka és különleges dolog. Legutóbb 2010-ben tűnt fel egy egyed Izrael partjainál.


Szakértők feltételezése szerint az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceánba, ahol gyakorlatilag kihaltak ezek a tengeri emlősök.

Szürke bálna Baja Kaliforniában, ahol párosodnak és szülnek, mielőtt északnak indulnak. Forrás: https://www.theguardian.com/us-news/2021/apr/09/gray-whales-dead-san-francisco-bay

A szürke bálna part mentén élő faj, egyedei gyakran nyomulnak be nagy lagúnákba, az egyed vélhetően így talált utat a Földközi-t

engerbe is - írták a Marevivo szervezet bálnavédői. "Valószínűleg alultáplált, mert ökoszisztémánk nem kínál számára elegendő táplálékforrást. De elég erős ahhoz, hogy élelemkeresésre induljon" - írta a szervezet.
"Életben marad? Minden az élelemtől függ" - idézte a La Repubblica Jorge Urban mexikói bálnaszakértőt. Az állat hosszú utat tett meg. "Észak-Amerika, Izland, Spanyolország és végül a Földközi-tenger, amely egy nagyszerű lagúna számára" - mondta Urban.
Más szakértők fiatal kora alapján úgy vélik, elképzelhető, hogy az állat már az Atlanti-óceánban született.

(Forrás: MTI)