Meglepő módon egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál. Megjelenése aggodalmat keltő, a szakértők szerint a sarkvidéki jég olvadásával is összefüggésben lehet.

Ezek a hatalmas állatok a Föld más régióiban élnek: a Csendes-óceán keleti és nyugati vizeiben. A láthatóan kíváncsi állatot legutóbb a Róma melletti Fiumicino közelében látták, a part mentén - közölte csütörtökön a partiőrség.
A nagyjából egyéves bálnát a napokban a Nápolyi-öbölben, Sorrentónál és a Ponza-sziget közelében is látták elúszni. A partiőrség felszólította az embereket, hogy ne zavarják a mintegy 15 méteres állatot. Ugyanezt kérték az állatvédők is. A La Repubblica című olasz napilap Wally-nak nevezte el a félelmet nem mutató, kíváncsi bálnát.
Az állat egyszer már beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították.
Az, hogy szürke bálna (Eschrichtius robustus) tűnik fel a Földközi-tengerben, nagyon ritka és különleges dolog. Legutóbb 2010-ben tűnt fel egy egyed Izrael partjainál.


Szakértők feltételezése szerint az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceánba, ahol gyakorlatilag kihaltak ezek a tengeri emlősök. 

 

Szürke bálna Baja Kaliforniában, ahol párosodnak és szülnek, mielőtt északnak indulnak.Forrás: https://www.theguardian.com/us-news/2021/apr/09/gray-whales-dead-san-francisco-bay

A szürke bálna part mentén élő faj, egyedei gyakran nyomulnak be nagy lagúnákba, az egyed vélhetően így talált utat a Földközi-tengerbe is - írták a Marevivo szervezet bálnavédői. "Valószínűleg alultáplált, mert ökoszisztémánk nem kínál számára elegendő táplálékforrást. De elég erős ahhoz, hogy élelemkeresésre induljon" - írta a szervezet.
"Életben marad? Minden az élelemtől függ" - idézte a La Repubblica Jorge Urban mexikói bálnaszakértőt. Az állat hosszú utat tett meg. "Észak-Amerika, Izland, Spanyolország és végül a Földközi-tenger, amely egy nagyszerű lagúna számára" - mondta Urban.
Más szakértők fiatal kora alapján úgy vélik, elképzelhető, hogy az állat már az Atlanti-óceánban született.

(Forrás: MTI)