A rendszerváltás időszakára fókuszálva mutatja be a korszak haderejét a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombaton a Múzeumok éjszakáján.

Budapesten foglalták le Pinochet csempészett fegyvereit

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum a "Fordulópontok - 30 éve szabadon" téma köré épülő programokkal várja idén a látogatókat. A Múzeumok éjszakán az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az 1980-as és 1990-es évek magyar kézi lőfegyvereivel.

Korhű katonai ruhába öltözött hagyományőrzők fegyverbemutatója a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott családi napon, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójánForrás: MTI/Mónus Márton

A Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben rendszeresített típusokon felül bemutatják a magyar fejlesztők kis darabszámban készült fegyvereit,

például a Gepárd-fegyvercsalád érdekes darabjait, valamint külföldi gyártók termékeit is.

Különlegességként meg lehet tekinteni az 1991-ben a Ferihegyi repülőtéren lefoglalt fegyverszállítmány egyes darabjait is.

Augosto Pinochet chilei elnök jóváhagyásával próbáltak meg fegyvereket csempészni 1991-ben, amit Ferihegyen foglaltak leForrás: Wikimedia Commons

A csempészáru - mint írták - Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnokának jóváhagyásával, Chiléből, Budapest érintésével Horvátországba indult útnak, majd a lefoglalást követően a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe került. Egyes eszközöket - felügyelet mellett - kézbe is vehetnek majd a látogatók - közölték.

A „sosem volt hadsereg" egyenruhái, és sosem látott filmek

Kizárólag a Múzeumok éjszakáján lesz látható egy olyan képzőművészeti kamarakiállítás is, ami a Magyar Néphadsereget a szocialista realista művészeten keresztül mutatja be,

valamint a "sosemvolt hadsereg" egyenruháiból összeállított válogatást is tartalmazza.

Az alkalmi kiállítás azokat a kísérleti, de rendszerbe végül nem került egyenruhákat mutatja be, amelyek egyrészt az 1980-as évek végének - "lényegében már megújulni képtelen" - Magyar Néphadseregét, illetve az 1990-es évek elejének - út- és hagyománykereső - Magyar Honvédségét reprezentálják - írták.

A kiállításon bemutatják a Magyar Néphadsereg számos relikviáját isForrás: Fortepan/ Mujzer Péter

A nagyközönség számára 18 órától lesz látható a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című, megújult állandó kiállítás is.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum által biztosított, az 1918-1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának "Az Est Filmnek", nemrégiben a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, a korszakhoz és a témához kapcsolódó eddig elveszettnek hitt rekonstruált filmriportja több mint 100 év után először látható a megújult tárlatban - ismertették.

Védettségi igazolvánnyal látogatható a tárlat

A budai Várban, a Kapisztrán téren található Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán haditechnikai bemutató is várja a látogatókat.

Továbbá lehetőség nyílik kipróbálni katonai híradó eszközöket

és "retro zenék és retro büfé kíséretében" megtekinteni a Retroszkóp Egyesület szocrelikvia gyűjteményét - közölte az intézmény. A szombati Múzeumok éjszakán 18 órától éjjel 1 óráig várja a látogatókat a Hadtörténeti Múzeum.

Részlet a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításábólFotó: Polyák Attila - Origo

A programokról bővebb információ található a www.facebook.com/hadtorteneti.muzeum/ oldalon.
A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése - olvasható a közleményben.

(Forrás: MTI)