Halálos méregből hoztak létre életmentő anyagot

kígyó, méreg
Igazi lándzsakígyó (Bothrops atrox)
Vágólapra másolva!
A kígyóméreg rendkívül veszélyes, ám mégis csodálatos tulajdonságokkal bíró vegyület, a tudományt már régóta foglalkoztatja, miként állíthatná az emberiség szolgálatába. Egy kutatócsoport most olyan anyagot fejlesztett belőle, ami képes elállítani a vérzést, így sürgős helyzetekben életmentő lehet.
Vágólapra másolva!

A tudósok az igazi lándzsakígyó (Bothrops atrox) mérgéből kivont reptiláz (batroxobin) nevű enzimet használták fel a speciális zselé megalkotásához. Az új anyag ragasztószilárdsága tízszer nagyobb, mint a sebészetben tömítőanyagként használt fibrinragasztóé – írja a kiadott közlemény.

Az újonnan kifejlesztett zselé feleannyi idő alatt elállítja a vérzést, mint a fibrin; a jótékony hatás kifejtéséhez 90 helyett elég 45 másodperc.

Ez a különbség életmentő lehet.

Igazi lándzsakígyó (Bothrops atrox) Forrás: Afp

Kibret Mequanint, a Western University kutatója szerint a gél sérüléseknél és sürgősségi vérzéseknél hatékonyan alkalmazható. Használata egyszerű, a tubust megnyomva a felvitt anyagot látható fénnyel – például lézerrel vagy egy okostelefon lámpájával – néhány másodpercig megvilágítjuk.

A forradalmi tömítőanyag egyelőre még nincs forgalomban, a laboratóriumi tesztek során azonban kitűnő eredményeket produkált. Többek között modellekkel igazolták, hogy hatékony bőrsérülés, aortarepedés, valamint májsérülés esetén.

A következő lépés a felfedezés klinikai gyakorlatba ültetése lesz.