A korábban szigorúan növényevőnek tartott aldabrai óriásteknősről először készült olyan felvétel, amelyen madárfiókát üldöz, majd elejti és megeszi.

A tudósok szerint a Seychelles-szigeteken élő hüllő az első ismert példa arra, hogy növényevőnek gondolt állat a vadonban más állatra vadászott - írta a The Guardian online kiadása.

A felvétel 2020 júliusában készült a szigetcsoport Fregate nevű tagján. Látható rajta, amint egy nőstény óriásteknős lassan követ egy fiatal barna noddit (Anous stolidus), rá-rácsap, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia.

A magántulajdonban lévő Fregate-sziget, amelyet ökoturizmusra hasznosítanak, nagyjából háromezer óriásteknősnek ad otthont. Az Seychelles-szigeteki óriásteknős az Aldabrachelys gigantea fajhoz tartozik, "általános nézet szerint szigorúan növényevő" - olvasható a Current Biology című szaklapban.

Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának tudósa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy 

ez a viselkedés tökéletesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még sose láttak ilyet. 

Korábban minden teknős növényevő volt, noha alkalmanként megfigyelhető, hogy állattetemet, csontot vagy csigaházat ettek a kalciumtartalmuk miatt.

Élőhelyeik nagyszabású helyreállítása után a tengeri madarak visszaköltöztek a szigetre, amelyen most mintegy 265 ezer barna noddi él. Ezek a madarak "teleszórják a talajt leejtett halakkal, fészkeikből hullanak a fiókák".

A legtöbb helyen a lehetséges zsákmányállatok túl gyorsak vagy túl ügyesen menekülnek ahhoz, hogy az óriásteknős elkaphassa őket. 

A tudósok szerint azonban a felvételen a teknős mozgása azt mutatja, hogy az efféle interakció arrafelé gyakran megesik. 

A Seychelles- és a Galápagos-szigeteken az óriásteknősök a legnagyobb növényevők, a vegetációnak akár 11 százalékát is felfalják.

Gerlach szerint a Fregate-szigeten napjainkban a fán fészkelő barna noddik és az óriásteknősök szokatlan együttélése figyelhető meg. Kiemelte, hogy amikor az élőhelyek ökoszisztémáját helyreállítják, a fajok között teljesen váratlan interakciók tűnhetnek fel, amelyek talán gyakoriak voltak a múltban, de a kutatók sosem találkoztak velük korábban. 

A felvételről világos, hogy a teknős élvezettel eszi a madárfiókát, pedig ahhoz képest, hogy a növényevés milyen egyszerű, elég sok gondot okoz neki"  - tette hozzá.