Tájékoztató kampányt indít a Magyar Stroke Társaság

stroke
Stroke számítógépes illusztrációja
Vágólapra másolva!
Tájékoztató kampányt indított és honlapot hozott létre a Magyar Stroke Társaság, hogy érthetőbbé és könnyen felismerhetővé tegye a stroke tünetegyüttesét. A tünetek felismerésével és a kockázati tényezők tudatosításával ugyanis megakadályozhatjuk az országban egyre inkább terjedő stroke megbetegedéseket. A hiánypótló honlap közérthetően beszél a betegségről, a megelőzéséről, a stroke felismeréséről, valamint az agyi keringés zavarai folytán kialakuló agyi károsodással összefüggő állapot utáni lehetőségekről. 
Vágólapra másolva!

Minden negyvenedik másodpercben szembe kell néznie valakinek a stroke fenyegető rémével a világban. A betegség ma a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, emellett a harmadik leggyakoribb halálok. Bárkivel és bármely életkorban előfordulhat. Nincs kivétel.

A stroke orvosi vészhelyzet, és a betegséggel kapcsolatos halálozási arány is magasabb, mint például a rettegett rák legtöbb típusa esetén. Az új koronavírus-járvány erre még inkább ráirányította a figyelmet.

A stroke számítógépes illusztrációja Forrás: VSC / Science Photo Library via AFP

– mutatott rá a Magyar Stroke Társaság a hozzánk eljuttatott közleményben. – Itt nem csak a stroke okait, tüneteit, kockázatát, diagnózisát, felismerését és kezelését mutatjuk be, hanem a stroke és stroke közti különbségeket, a hozzátartozókra váró kihívásokat, de megosztunk több, a felépülésről szóló sikertörténetet is.

Az oldalon videók is elérhetők, amelyekben bemutatják a legfontosabb teendőket stroke esetén, a fiatalok érintettségét, továbbá kitérnek a Covid-19 megbetegedésre is.

A Magyar Stroke Társaság honlapja a www.stroketars.info.hu oldalon érhető el. A társaság ezzel párhuzamosan induló programja emellett több helyen is hangsúlyozza a stroke elleni küzdelem fontosságát. A következő időszakban ezért találkozókat, eseményeket és konferenciákat is szerveznek.

A szakemberek szerint kiemelten fontos, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor minél hamarabb segítséget hívjunk. A tünetek tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyedén felismerni őket.