Szertartási felajánlásokat és egy lépcsőt rejtett a piramis

figura, felajánlás, szertartás
Ezeket a figurákat valószínűleg szertartási felajánlásként használták
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei számos, ünnephez kapcsolódó felajánlást és lépcsőt fedeztek fel a mexikói Tlaxcala államban található Xochitécatl régészeti lelőhelyen, amely egy klasszikus kor előtti szertartási központ, és amely több piramisból áll.
Vágólapra másolva!

Az eddigi régészeti bizonyítékok szerint más, korabeli helyszínekkel ellentétben, Xochitecatl egy tisztán szertartási centrumként működött a környező vidékeken élő lakosság számára, nem pedig egy városi terület központjaként szolgált. A középklasszikus időszak előtti időszakban, időszámításunk előtt 800 körül alapították, egy négy kilométer széles, ma már nem működő vulkán csúcsán, amely 200 méterre emelkedik a Puebla-Tlaxcala-völgy talaja felett.

Időszámításunk szerint 150-ben a Popocatepetl vulkán kitörése miatt a lakosai elhagyták, bár a szakemberek bizonyítékokat találtak a rituális tevékenység folytatására a poszt-klasszikus időszakban is.

Az ásatásokat a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársai végezték a helyszínen található, kör alakú lépcsős piramisnál, amely a szertartási központ nyugati oldalán fekszik és spirális alakú. A hegyoldalban elhelyezkedése miatt a piramis nyugati oldala több szinttel rendelkezik, mint a keleti oldal. A munkákat a Mexikói Kormány Kulturális Minisztériuma támogatta, akik a tervezett Xochitécatl Múzeum építését készítik elő.

Az emlékmű északi oldalán a kutatók felfedezték az eredeti lépcsőt, és több, vörösre festett, úgynevezett maxtlatl figurát, kidolgozott fejdíszekkel, pálcikákkal és agyagtekerccsel a kezükben, amelyek valószínűleg rituális felajánlásként szolgálhattak.

Ezeket a figurákat valószínűleg szertartási felajánlásként használták Forrás: INAH

A csapat két „Composite Silhouette" típusú edényt is feltárt, amelyeken most mikroelemzéseket végeznek, hogy meghatározzák az egykori tartalmát és azt, hogy kikhez tartozhattak.

– mondta Laura Ledesma Gallegos régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Meglehet, hogy egy származási vonal megismétléséről mesélnek nekünk, esetleg papokról vagy a település hierarchiájának típusáról.

A tudósok most folytatni kívánják a több piramisból álló emlékmű lépcsőinek feltárását. Abban reménykednek, hogy az eredmények lehetővé teszik számukra, hogy helyreállítsák az épület eredeti elemeit.