Mutatunk egy diétát, aminek kulcsfontosságú előnye van

időszakos böjt, időkorlátos étkezés, 5:2 diéta
Az időszakos böjt egy formája az 5:2 módszer, amikor az időtartammal és a kalóriák mennyiségével is játszunk. Ez esetben úgy, hogy a hét két napján maximum 600 kalória fogyasztható, a többi napon pedig normális étkezésre lehet váltani
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben robbanásszerűen megnőtt az időszakos böjt vagy más néven időkorlátos étkezés népszerűsége. Az újfajta táplálkozási ajánlás több ezer fogyni vágyó ember étkezési szokásait alakította át. Az úgynevezett 5:2 diéta legalapvetőbb tézise, hogy heti öt napon azt ehetünk, amit csak szeretnénk az ésszerűség határain belül, míg a hét másik két napján jelentősen korlátozzuk a kalóriabevitelt, gyakran mindössze 500 kalóriára. De mit mond erre a tudomány?
Vágólapra másolva!

Többféle módon tesztelték a diétákat

Míg egyes kutatások azt sugallják, hogy az időszakos böjt nem jobb, mint a hagyományos diéta a hosszú távú fogyás érdekében, más típusú kísérletek az időkorlátozott étkezéshez kapcsolódó jelentős előnyökre utalnak.

Utóbbiak között találhatjuk például a böjt olyan egészségügyi előnyeit, amelyek jóval túlmutatnak a fogyókúrán.

Most a PLOS One tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban az Egyesült Királyságban található Queen Mary University of London kutatói azonosítottak egy másik okot is, amiért az 5:2 diéta jobb lehet, mint más módszerek.

Időszakos böjt, időkorlátos étkezés, 5:2 diéta: mindegy, hogyan nevezzük, a népszerűsége töretlen Forrás: Pinterest

A szakemberek „az 5:2 diéta első véletlenszerű értékelése" munkacímet viselő vizsgálat során 300 elhízott felnőttet vizsgált meg, akiket véletlenszerűen besoroltak a három különböző súlycsökkentő beavatkozás valamelyikébe:

  • A kísérletben 100 résztvevő (az egész csoport egyharmada) kapott hagyományos súlyszabályozási tanácsokat egyetlen alkalommal, egy tanácsadóval, aki olyan írásos anyagokat adott át, amelyek elmagyarázták az ételadagok szabályozását, az étkezési napló vezetésének módszerét, és tippeket, hogyan kerülhetik el a kísérletben résztvevők a „felesleges" rágcsálnivalókat.
  • Egy másik 100 fős csoport, az úgynevezett „önsegítő csoport" egy másik segédeszközt kapott, mégpedig tanácsokat kaptak az 5:2 diéta betartására a kísérlet során, illetve tanulmányozhattak egy szórólapot, amely étkezési példákat ismertetett, további online linkekkel. Tehát ezeknek az önkénteseknek egyedül kellett kipróbálniuk a diétát, különösebb segítség nélkül.
  • Az utolsó 100 résztvevő, az úgynevezett „csoport támogatottak" hasonló tanácsokat és dokumentumokat kaptak az 5:2-es diéta követésével kapcsolatban, ám emellett beiratkoztak egy úgynevezett csoportos támogató foglalkozásra is, amely hat hétig tartott, ahol tanácsadók segítettek nekik megbeszélni a diétával kapcsolatos tapasztalataikat.

Egyszerű és vonzó alternatívát kínál

A résztvevők három csoportját egy évig követték nyomon a szakemberek, a kísérlet csak ekkor ért véget. Az eltelt egy év végén mindhárom csoport átlagosan mérsékelt fogyás jeleit mutatta: a „hagyományos tanácsok" csoport résztvevőinek 15 százaléka veszítette el testsúlyának legalább 5 százalékát; ám

az 5:2 arányú diétázók két csoportja átlagosan valamivel több súlyt fogyott ebben a mércében: az „önsegítő" csoport résztvevőinek 18 százaléka veszítette el testsúlyának legalább 5 százalékát, szemben a „csoport támogatottak" 28 százalékával.

Míg azonban minden csoport mérsékelt súlycsökkenést ért el a kísérlet során, volt egy másik kulcsfontosságú különbség az adatokban. Összehasonlítva azokkal a résztvevőkkel, akik hagyományos súlyszabályozási tanácsokat kaptak, az 5:2 diétás résztvevők magasabbra értékelték a kísérlet során szerzett tapasztalataikat, mint a hagyományos súlyszabályozási tanácsokat.

Jelezték azt is, hogy nagyobb valószínűséggel ajánlják másoknak is ezt a típusú diétát.

A visszajelzések azt is mutatták, hogy az időszakos böjtöt folytató résztvevők nagyobb hajlandóságot mutattak a diéta folytatására a kísérlet befejezése után.

Az időszakos böjt egy formája az 5:2 módszer, amikor az időtartammal és a kalóriák mennyiségével is játszunk. Ez esetben úgy, hogy a hét két napján maximum 600 kalória fogyasztható, a többi napon pedig normális étkezésre lehet váltani Forrás: Pinterest

Röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az 5:2-es diétázók összességében jobban érezték magukat, miközben megpróbálták betartani fogyási tervüket.

– magyarázta Katie Myers Smith egészségpszichológus, a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Azt találtuk, hogy bár az 5:2 diéta a fogyás szempontjából nem bizonyult jobbnak vagy hatékonyabbnak a hagyományos megközelítéseknél, az ezt a megközelítést követők mégis előnyben részesítették, mivel egyszerűbb és vonzóbb volt számukra.

A kutatók szerint a tanulmányban megfigyelt 5:2 súlycsökkentési hatékonyság nagyjából megegyezik azzal, amit más időszakos böjtöléssel kapcsolatos vizsgálatok kimutattak .