Húsz év után először láttak újra „varázsnyulat”

pocoknyúl
Veszélybe került ez a nagyon ritka pocoknyúlféle
Vágólapra másolva!
Először 1983-ban fedezték fel ezt a rendkívül furcsa, hegyekben élő lényt, amely a Föld egyik legveszélyeztetettebb állata. A tudósok egymás között csak „varázsnyúlnak" hívják Ili Pikát vagy tudományos nevén az Ochotona iliensis-t, amely talán a bolygó legaranyosabb emlőse. A pocoknyulak családjába tartozó állatot most húsz év után látták újra a kínai Tien-san-hegységben.
Vágólapra másolva!

A Kína északnyugati területének néhány nagyon távoli régiójában őshonos „varázsnyulat" Li Weidong természetvédő fedezte fel még 1983-ban. Neki sikerült képen is megörökítenie a megfoghatatlan és különös lényt. A faj az Ochotona iliensis tudományos nevet kapta, ám egyedszáma azóta majdnem 70 százalékkal csökkent, és kevesebb mint 1000 egyed maradt a vadonban.

Veszélybe került ez a nagyon ritka pocoknyúlféle Forrás: Pinterest

– mondta Li a Majesticanimal online portálnak. – Ha ez az állat kihal még az én életemben, akkor óriási bűntudatot fogok érezni.

Li látta, hogy ezekre a ritka pocoknyúlfélékre viszonylag kevés figyelem irányul, ezért úgy döntött, hogy a kezébe veszi az irányítást. Egy húszfős, önkéntesekből álló csapatot szervezett, hogy felkutassák az aranyos kis állatot, és hogy

megállapítsák a populációjának egyedszámát, ezzel is segítve a faj megőrzését.

Li megtakarításainak nagy részét a kutatás finanszírozására költötte, miközben a hatóságok érdeklődésének teljes hiányát tapasztalta.

– mutatott rá a férfi. – Majdnem hatvan éves vagyok, és hamarosan nem fogom tudni megmászni a Tien-san-hegységet.

Hozzátette: emiatt nagyon reméli, hogy akad majd egy szervezet és önkéntesek, ahol az emberek tanulmányozzák és megvédik majd a kihalás szélére sodródott „varázsnyulat".

Li elmondása szerint az aranyos lényeket legutóbb mintegy 4100 méter magasan látták a Tien-san-hegységben.