A távoli galaxisok e térképe segíthet felfedni a sötét energia titkát

DESI, az univerzum térképe
A DESI háromdimenzisós letapogatása az univerzumról. Minden egyes színes pont egy galaxist ábrázol.
Vágólapra másolva!
A DESI elkészítette az univerzum  eddigi legrészletesebb háromdimenziós térképét, amely megmutatja 7.5 millió galaxis elhelyezkedését 10 billió fényév távolságig.
Vágólapra másolva!

Minden egyes pont a több mint 100 milliárd objektum közül egy galaxist ábrázol. A térkép a projekt első 7 honapjának a gyümölcse. A következő 5 év folyamán a DESI csapata 35 millió galaxist fog rögzíteni a megfigyelhető univerzum 1/3-án. A DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument: Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer) amely egy új kozmikus vizsgálati projekt, nyilvánosságra hozta első eredményeit január 13-án.

A sötét anyag legújabb térképe Forrás: N. Jeffrey; Dark Energy Survey Collaboration

Ez az univerzum eddigi legrészletesebb háromdimenziós térképe, amely megmutatja 7.5 millió galaxis elhelyezkedését 10 milliárd fényév távolságig. A DESI célja megérteni a sötét energiát, azt a titokzatos erőt, ami úgy tűnik, hogy gyorsítja az univerzum expanzióját.

Senki nem tudja a sötét energia eredetét, de a megértéséhez kulcsfontosságú lenne megtudni, vajon a sötét energia egyetlen konstans lökést adott-e az univerzum történetében, vagy pedig változott az idő múlásával.

A DESI háromdimenzisós letapogatása az univerzumról. Minden egyes színes pont egy galaxist ábrázol. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2304573-largest-3d-map-of-the-universe-contains-8-million-galaxies/

A DESI erre úgy keresi a választ, hogy pontosan feltérképezi a galaxisok pozícióját az időben. A DESI - az Amerikai Egyesült Államok arizonai Kitt Peak Nemzeti Obszervatóriumában lévő veterán 4 méteres Nicholas U Mayall teleszkóphoz csatlakoztatott csúcstechnológiájú detektor , amely fodrozódásokat, úgynevezett barion akusztikus oszcillációkat keres a galaxisok eloszlásában, amik az Ősrobbanás utáni első néhány százezer évben keletkeztek.

Megmérve, hogy milyen messze vannak ezek a "szakadások" a kozmikus történelem különböző stádiumaiban, a csillagászok megérthetik, vajon az univerzum gyorsulása állandó volt-e, vagy pedig változott az idők folyamán.

.A január 13-án nyilvánosságra hozott térképen, minden egyes pont egy galaxisnak felel meg és mindegyik 100 milliárd - 1 trillió csillagból áll. A térkép földi nézetből (alacsonyan balra) 5 miliárd fényévet mutat a Szűz csillagkép irányában, és lassan az Ökörhajcsár (Bootes) konstelláció felé, mozdul el.

A Virgo galaxishalmaz a Szűz csillagképben Forrás: Case Western Reserve University

A pontok eloszlása azt mutatja, hogyan vonzotta a gravitáció a galaxisokat olyan csoportokba, amik a kozmikus hálót felépítik. A korai eredményeket január 13-án a DESI projektet vezető Lawrence Berkley Laboratory által szervezett online szemináriumon jelentették be, a törölt American Astronomical Society (Amerikai Csillagászati Társaság) éves találkozójának ülései helyett.

(Forrás: American Association for the Advancement of Science)