Így hat a COVID és az oltás a menstruációra

menstruációs zavarok
Vágólapra másolva!
A COVID-19 fertőzés számtalan szövődménnyel bír- amellett, hogy komoly szervi károsodásokat generálhat, sokan panaszkodnak Post-Covid szindrómáról, elhúzódó tünetekről, nagyfokú fáradtságról. Egyre többször hallani, miszerint a fertőzés -és oltás is- a menstruációs ciklust is összezavarhatja. Megkérdeztük dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát, vajon mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni.
Vágólapra másolva!


Menstruáció pandémia időszakában

A menstruációs ciklust számos hormon irányítja, így nem csoda, ha egy kis hiba csúszik a gépezetbe, akkor ez könnyen felborul. Mivel stresszes helyzetekben komoly hormonális változások indulnak meg ( nő pl. az adrenalin, noradrenalin, kortizol szintje) ezért nem meglepő, hogy a nehezebb időszakok bizony összezavarhatják a női ciklust. Egy világjárvány pedig értelemszerűen nem kis stresszel jár, melyet nem csak magától a betegségtől való félelem generál, hanem a pandémiából adódó nehézségek is (pl. munkahely elvesztése, az attól való félelem, gyerekek online oktatása, párkapcsolati nehézségek stb). Így már maga a jelenlegei helyzet - fertőzéstől, oltástól függetlenül- befolyásolhatja hormonális állapotunkat, így a menstruációs ciklust is.

COVID és menstruáció

Először is fontos leszögezni, hogy bármilyen betegség okozhat átmeneti menstruációs zavart, ám azok, akik COVID fertőzsének vannak/voltak kitéve, gyakrabban számolnak be vérzészavarokról, szokatlan véralvadásról (pl. Hogy sok vérrög a menstruációs vérben), pecsételő vérzésről, súlyosbodó PMS-ről (főleg a fertőzés utáni 3-6 hónapban). Ennek oka a már említett stressz, mely könnyen hormonális zavarokat idéz elő, ráadásul a COVID több tanulmány szerint is befolyást gyakorolhat a pajzsmirigy funkciókra, mely szintén összefüggésben áll a menstruációs ciklussal.

COVID oltás is összezavarhatja a ciklust?

Sokan beszámolnak arról, miszerint a COVID vakcina után felborult a ciklusuk. A szakértők azonban megnyugtatnak mindenkit, hogy a szervezetnek ez normál reakciója a stresszre és az immunrendszer megbolygatására, így nem tekinthető komoly problémának, ha ezt tapasztalja. Többen attól is tartanak, hogy emiatt termékenységi problémák lépnek majd fel-ezt a szakértők cáfolják és megnyugtatnak mindenkit, a vakcina nincs hatással arra, ha valaki teherbe szeretne esni.
Egyes kutatásokban arra is fény derült, hogy az oltás következtében a menstruációs ciklus hossza is megváltozhat. Az Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) által támogatott tanulmányban ugyanis megfigyelték, hogy azok az emberek, akik mindkét oltási adagot ugyanabban a menstruációs ciklusban kapták, átlagosan két nappal növekedett a ciklus hossza a be nem oltott emberekhez képest-ám ez is csupán átmeneti volt.

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza azt javasolja, először is várjon egy kicsit, hogy a szervezete regenerálódni tudjon a fertőzést követően. Amennyiben továbbra is fennáll a panasz, érdemes kicsit egészségtudatosabban élnie (rendszeresség, megfelelő táplálkozás, elegendő alvás, jó stresszkezelés). Ha ez sem segít, akkor célszerű laborvizsgálatokkal ellenőriznie a kortizol és pár nemi hormon szintjét (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, LH, FSH, SHBG, prolaktin ). Ebből megtudható, jelen van-e komolyabb hormonzavar, melyet esetleg kezelni szükséges. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/menstruacios-zavarok

Mit tegyen?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza azt javasolja, először is várjon egy kicsit, hogy a szervezete regenerálódni tudjon a fertőzést követően. Amennyiben továbbra is fennáll a panasz, érdemes kicsit egészségtudatosabban élnie (rendszeresség, megfelelő táplálkozás, elegendő alvás, jó stresszkezelés). Ha ez sem segít, akkor célszerű laborvizsgálatokkal ellenőriznie a kortizol és pár nemi hormon szintjét (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, LH, FSH, SHBG, prolaktin ). Ebből megtudható, jelen van-e komolyabb hormonzavar, melyet esetleg kezelni szükséges.

(Forrás: Nőgyógyászati Központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)