Jelenleg minimális a nukleáris katasztrófa kockázata Csernobilban

Csernobil
A csernobili robbanás után először azt hitték, hogy nem szabadult ki radioaktív sugárzás, a mérőműszerek meghibásodása miatt. Valójában a megengedettnél húszezerszer nagyobb volt a dózis az erőmű területénnagyobb volt a dózis az erőmű területén
Vágólapra másolva!
Fizikusok szerint  elhanyagolható annak a kockázata, hogy a csernobili reaktorból radioaktív anyag szabaduljon ki az orosz-ukrán háború következményeként. 
Vágólapra másolva!

Aggodalmat okozott a csernobili atomerőmű elfoglalása

A helyszínen zajló harcokról szóló jelentések széleskörű aggodalmat okoztak, hogy radioaktív anyag szabadulhat ki a csernoblil erőműből, amely 1986 áprilisában súlyos atomkatasztrófa helyszíne volt.

Máig nincsenek pontos adatok arra nézve, hány emberhalálért felel a csernobili katasztrófa Forrás: RIA NOVOSTI/RIA NOVOSTI/VLAGYIMIR VJATKIN

De a fizikusok azt mondják, hogy a radioaktív emisszió kockázata véletlen károsodás eredményeként nagyon minimális. Egy kutató, aki folyamatosan monitorozza a reaktorból származó neutron emissziókat, február 24-én beszélt errőla New Scientist tudományos magazinnak, és azt nyilatkozta, hogy Cserobilban a biztonság szempontjából nem alakult ki új helyzet.

Ukrán katonák az elhagyott Pripyat városában Csernobil közelében. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2309599-risk-of-nuclear-disaster-is-minimal-as-russian-forces-reach-chernobyl/

„Csernobilt bejáratát most az oroszok ellenőrzik, de a biztonság szempontjából nincs változás" – mondja. Az ukrán külügyminisztérium ezzel szemben azt írta a Twitter közösségi oldalon, hogy Oroszország akciója egy újabb ökológiai katasztrófát okozhat, de a tudósok szerint jelenleg nem áll fenn ilyen veszély.

Forró, radioaktív láva szivárgott a talajba

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt robbanás ereje lerombolta a reaktorépületet, ami miatt a reaktor belsejéből nagy tömegben radioaktív izotópok kerültek a levegőbe. A keletkezett hő megolvasztotta a reaktor falát, ami a betonnal és acéllal összeolvadva egy lávaszerű, erősen sugárzó masszát képzett.

A robbanás után először azt hitték, hogy nem szabadult ki radioaktív sugárzás, a mérőműszerek meghibásodása miatt. Valójában a megengedettnél húszezerszer nagyobb volt a dózis az erőmű területén Forrás: Ria/Novosti/Kosztin Igor

A radioaktív láva átégette az erőmű betonalapját, és beszivárgott a talajba. A nagy dózisú sugárzás elreteszelésére vastag betonszarkofágot emeltek a sérült reaktorblokk fölé.

A sérült 4. reaktorblokk, 1986-ban Forrás: Ria/Novosti/Vlagyimir Repik

Az erőmű és környékén tapsztalható radioaktív sugárzás mértékét a baleset óta folyamatosan monitorozzák. Az egyik tudós, aki korábban a kármentési terveken dolgozott, azt mondta február 22-én, még az orosz-ukrán háború kitörése előtt a New Scientist magazinnak,

hogy az erőműben lévő minden biztonsági rendszer jól működik,

és folyamatosnak tekinthető a begyűjtött adatok tudományos adatfeldolgozása, illetve elemzése.

A tűzoltókat kritikus erősségű radioaktív sugárzás érte, közülük kerültek ki az első halálos áldozatok Forrás: RIA NOVOSTI/RIA NOVOSTI/VITALIJ ANKOV

„Becslésem szerint a neutronszint emelkedése, ha van egyáltalán ilyen, csak áprilisban lesz kimutatható. Csak ezután állapíthatjuk meg a tényleges trendet" – mondta a szakember.

Csak szándékos szabotázs változtathatna a jelenlegi helyzeten

Bruno Merk, a Liverpooli Egyetem kutatómérnöke szintén azt mondja, hogy a nukleáris anyag felszabadulásának kockázata még a jelenleg zajló fegyveres konfliktus ellenére is rendkívül alacsony.

- mondja. Csak szándékos szabotázs eredményezhetne egy olyan helyzetet, ami miatt megváltozhatna a jelenlegi biztonságos állapot.

Elhagyott szellemváros lett a településből Forrás: Jorge Franganillo/Jorge Franganillo

Merk úgy véli, valószínűtlen, hogy az erőmű megszállása miatt a monitorozás rövid megszakítása problémákat okoz. „Ez egy stabilizált probléma. Tehát nem gondolom, azt hogy igazán nagy kockázat lenne. Persze, hosszú távon fontos megfigyelni, hogy mi történik. Fontos a korai figyelmeztetés, de úgy vélem a biztonság szempontjából lényeges információk egy része még távolról is elérhető. Semmi sem fog elszabadulni rövid távon."

(Forrás: New Scientist)