A James Webb űrtávcső elkészítette az első képeit

James Webb Űrtelszkóp
Kezdeti felsorakozás mozaik.
Vágólapra másolva!
A  James Webb űrteleszkóp  a  primer tükrei sorba állításának több hónapot is igénybe vevő első fázisának befejezéséhez  közeledik. E kísérleti tesztsorozat eredményeként a James Webb elkészítette az első felvételeit.
Vágólapra másolva!

Még hátra van az összes tüköregység precíz beállítása

A James Webb kozmikus obszervatórium a primer tükrei sorba állításának több hónapig tartó első fázisának befejezéséhez közeledik, a Near Infrared Camera (Majdnem Infravörös Kamera) alkalmazásával.

Az űrtávcsövet beüzemelő csapat feladata kettős volt: megerősíteni, hogy a Near Infrared Camera (NIR) készen áll fényt gyűjteni a csillagászati objektumokról, másrészt hogy erre mind a 18 primer tükörszegmensben képes. A 18 fénypont képmozaikja a Webb nem egyenes vonalba rendezett tükörszegmenseinek az eredménye, amelyek mind ugyanannak a csillagnak a fényét tükrözik vissza hátul a Webb szekunder tükrénél, és a NIR kamera detektoraiban.

A NASA James Webb űrteleszkóp programjának egyik munkatársa a James Webb amerikai űrtávcső főtükre teljes kinyitásának folyamatát figyeli a baltimore-i Űrteleszkóp-tudományi Intézetben 2022. január 8-án Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Ami úgy néz ki jelenleg, mint egy homályos csillag egyszerű képe, és ami most annak válik az alapjává, hogy sorba állítsa és fókuszálja a teleszkóp tükörszegmenseit annak érdekében,

hogy már ezen a nyáron rendkívüli és eddig példátlan képeket készítsen az űrtávcső az univerzumról.

A tervek szerint a következő hónap folyamán a csapat addig fogja állítani a tükörszegmenseket, amíg a 18 kép egyetlen csillaggá áll össze.

A James Webb űrtávcső 18 modulból álló összehajtogatható 6,5 méter átmérőjű főtükre Forrás: Plasma Art & Science Magazine/Chris Gunn

„A teljes Webb csapat eufórikus állapotban van, amiért rendkívül jól haladnak a képkészítés és a teleszkóptükör sorba állításának első lépései. Nagyon boldogok voltunk, hogy láttuk, a fény megtalálja az útját a NIR kamerába " – mondta Marcia Rieke, az Arizona Egyetem csillagász-professzora és a NIR beállítását végző csoport vezetője.

Nagyszerűnek bizonyult az első kezdő lépés

A február 2-án elkezdődött képrögzítési folyamat során a James Webb űrteleszkópot 156 különböző helyzetbe pozicionálták a megfigyelt csillag előre jelzett helye körül.

Kezdeti felsorakozás mozaik. Forrás: https://blogs.nasa.gov/webb/2022/02/11/photons-received-webb-sees-its-first-star-18-times/

A teljes folyamat majdnem 25 órán át tartott. Aztán a képeket egybe fűzték, hogy egyetlen nagy mozaikot hozzanak létre, ami magában foglalja minden egyes primer tükör jelét. Az itt bemutatott képek csak egy részét alkotják annak a nagy mozaiknak, ami több mint 2 milliárd képpontból áll össze.

A James Webb űrtávcső felküldésének koncepciós rajza Forrás: Nagy Nikolett

„Ez az első kezdeti keresés körülbelül egy telihold méretű területet fedett le, mert a szegmens pontok potenciálisan szétterültek az égen. És mindjárt az elején mind a 18 tükör szegmensben megtaláltuk a beállított csillag képét, nagyon közel a középponthoz! Ez egy nagyszerű kezdetnek bizonyult a tükör sorra állítást illetően" – mondta Marshall Perrin, a Webb Űrteleszkóp Tudományos Intézetének csillagásza.

A képmozaikon látható egyedülálló pontok ugyanannak a csillagnak a képei, amit a Webb űrtávcső minden egyes 18 primer tükörszegmense alkotott az objektumról.

Ez egy fontos "kincs", amit az optikai szakértők és mérnökök fognak felhasználni

a teleszkóp összes tükörszegmensének a sorba állításához.

Ezt a mozaik képet úgy hozták létre, hogy az űrteleszkópot a Nagy Medve csillagképben lévő egyik fényes és elszigetelt csillagra, a HD 84406 jellegű csillagra irányozták. Ezt a csillagot kifejezetten azért választották, mert könnyen azonosítható és nincs körbezsúfolva hasonló fényességű más csillagokkal Forrás: https://blogs.nasa.gov/webb/2022/02/11/photons-received-webb-sees-its-first-star-18-times/

A NIR kamera az űrbéli obszervatórium kulcsfontosságú képalkotója. Szándékosan választották ki a Webb tükrének kezdeti sorba állítási lépéseihez a széles látómezje és a különleges hőtűrő képessége miatt. A NIR kamerát fogják felhasználni a teleszkóp tükreinek teljes sorba állításához.

Szelfizett egyet az űrtávcső

„A Webb felbocsátása persze izgalmas esemény volt, de a tudósok és az optikai mérnökök számára ez a mostani a csúcs pillanat, amikor egy csillagból származó fény sikeresen megtalálta az útját a rendszeren keresztül le a detektorba" – mondta Michael McElwain, a James Webb projekt tudósa, a NASA Goddard Űrrepülési Központjából.

Ezt a szelfit a NIR kamera belsejében lévő specializált úgynevezett pupilla képelkotó lencsék alkalmazásával készítették, amiket arra terveztek, hogy a primer tükörszegmensekről készítsen felvételeket ahelyett, hogy az űrről készítene. Forrás: https://blogs.nasa.gov/webb/2022/02/11/photons-received-webb-sees-its-first-star-18-times/

Előrehaladva a tükör beállításának rendkívül összetett és bonyolult folyamatában,

a Webb képei egyre tisztábbak és részletdúsabbak lesznek,

ahogy az űrtávcső másik három műszere is eléri a tervezett kriogén működés hőmérsékleti értékét, és elkezdi rögzíteni az adatokat. Az első, teljes értékű képek várhatóan nyáron fognak megérkezni. Bár ez egy nagy pillanat, de még sok a tennivaló az elkövetkező hónapokban, hogy az űrobszervatórium mind a négy eszközét előkészítsék a tudományos működéshez.

(Forrás: NASA Blogs Home)