A vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára

kutya
Több mint 2500 kutya étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon egy éven keresztül a gazdáik által kitöltött felmérések segítségével
Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb tanulmány szerint a vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, mint a hagyományos húsalapú étrend. Feltéve, hogy teljes értékű a táplálkozás.
Vágólapra másolva!

A kutyák ugyanolyan ízletesnek találták

Több mint kettőezerötszáz kutya étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon a szakértők a gazdáik által kitöltött felmérések segítségével, összesen egy éven keresztül. Ezek hét általános egészségi mutatót értékeltek, például többszöri állatorvosi látogatást és huszonkettő, a házikedvenceinknél gyakorta előfordulható betegséget.

A kutatók a felmérés során azt találták, hogy például a hagyományos húsalapú étrenddel etetett kutyák csaknem fele nem rutinszerű gyógyszeres kezelést igényelt, ám a különböző, vegán étrenddel etetett ebeknek csupán az egyharmadának volt minderre szüksége.

Vajon úgy eteti a kutyáját, ahogy az az ajánlott irányelveknek is megfelel? Forrás: Shutterstock

Egy másik, kifejezetten erre fókuszáló, korábbi tanulmány már 2021-ben megállapította, hogy a kutyák a vegán étrendet ráadásul ugyanolyan ízletesnek találták, mint a megszokott és ismert kutyaeledeleket.

De: az aktuális vizsgálatban a résztvevő kutyák egy része nyers húst kapott,

és ezek némileg egészségesebbek voltak, mint a vegán kutyák összességében. Ennek azonban az lehetett az oka a tudósok szerint, hogy átlagosan egy évvel fiatalabbak voltak.

A legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend

Az elmúlt években világossá vált a nyugati társadalmak túlzott húsfogyasztásának a környezetre és az emberek egészségére gyakorolt káros hatása, valamint a haszonállatokkal való bánásmód iránti, növekvő aggodalom.

Ma jelenleg körülbelül 470 millió kedvtelésből tartott kutya él a világon, és egyre több kisállat-tulajdonos fontolgatja azt, hogy a sajátjával együtt megváltoztatja a háziállata étrendjét is.

A felmérések szerint körülbelül 9 milliárd dollár értékű húsmentes állateledelt adtak el világszerte 2020-ban, és az ágazat gyorsan növekszik.

A kutyák és gazdik egészsége miatt is fontos a megfelelő táplálás Forrás: Pinterest

– mondta Andrew Knight professzor, a Winchesteri Egyetem (Egyesült Királyság) munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a The Guardian online portálnak. – Felfedte, hogy a kutyák számára a legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend a táplálkozási szempontból megfelelő vegán étrend.

Hozzátette: úgy tűnik, hogy a nyers hús diéta némileg jobb egészségügyi eredményeket hozott, de ezek a kutyák lényegesen fiatalabbak voltak, ami egészségügyi előnyt jelent számukra. Korábbi tanulmányok jelentős része azt is kimutatta, hogy a nyers húst tartalmazó étrend sokkal jobban szennyezett patogén baktériumokkal és parazitákkal.

Kevesebbszer kell felkeresni az állatorvost

A Plos One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány összesen 2536 kutyatulajdonos által végzett felméréseket elemzett. A házikedvencek valamivel több mint a fele hagyományos húsalapú étrendet fogyasztott, egyharmaduk nyers húst, 13 százalékuk pedig a vegán étrendet követte.

A megállapítások szerint a hagyományos étrenden élő kutyák 17 százaléka egy év során négyszer vagy több alkalommal kereste fel az állatorvost, szemben a vegán étrendet követők 9 százalékával és a nyers húst fogyasztók 8 százalékával.

Több mint 2500 kutya étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon egy éven keresztül a gazdáik által kitöltött felmérések segítségével Forrás: Guy Bell/Rex/Shutterstock

A jelentések szerint az egészségügyi problémákkal küzdő kutyák aránya 49 százalék volt a hagyományos étrend, 43 százalék a nyers hús étrend, míg 36 százalék a vegán étrend esetében. És bár az ilyen típusú felmérésen alapuló tanulmányok nem tudják feltárni az eredmények okait, de Knight úgy véli, hogy a súlyproblémák fontos tényezők lehetnek.

– mutatott rá a szakember. – Ismerjük azt is, hogy az emberek túlzott hús- és tejtermék-fogyasztása milyen egészségügyi veszélyeket rejt magában, és ezek gyakran ugyanazok az összetevők.

Hozzátette: egyes országokban az állateledel ráadásul emberi fogyasztásra alkalmatlan húst is tartalmazhat.

Érdemes kikérni egy szakértő állatorvos tanácsát is

Az eredmények megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a tanulmány egyik fő korlátja az, hogy „nem zártak be egy állatpopulációt egy kutatóintézetbe, és nem etették őket egy meghatározott étrenddel, minden változtatás nélkül". Ehelyett azt vizsgálták, hogy mit esznek a „valódi kutyák" az otthonaikban, és hogy milyen egészségi állapotban vannak. Mindez jó jelzést adhat szerintük arról, hogy a való világban milyen következményekkel járnak egyes étrendek.

A kutyák is követhetik a gazdák vegán étrendjét Forrás: Pinterest

– hangsúlyozta Justine Shotton, a Brit Állatorvosok Szövetségének elnöke. – Jelenleg azonban hiányoznak az olyan megbízható adatok, amelyek feltérképeznék a vegán étrend több kutyával való etetésének egészségügyi következményeit hosszú éveken keresztül; ezért várjuk a további kutatásokat arra vonatkozóan, hogy ez hosszú távon kielégítheti-e a kutya táplálási szükségleteit.

Kiemelte azonban, hogy ők nem javasolnák, de elméletileg lehetséges a kutyát vegetáriánus étrenddel etetni.

A gazdiknak viszont ki kell előtte kérniük egy szakértő állatorvos tanácsait az étrendi hiányosságok és a kapcsolódó betegségek elkerülése érdekében.

Az eddigi legnagyobb tanulmány szerint a vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, mint a hagyományos húsalapú étrend Forrás: Pexels

A felmérésre válaszolók többsége az Egyesült Királyságból és más európai országokból származott, és több mint 90 százaléka nő volt, de Knight szerint ez valószínűleg nem okozott szisztematikus elfogultságot. A kutatás vezetője maga is a vegán étrendet követi, de nincs kutyája. Ő dolgozta ki és vezette le a szakértők által lektorált tanulmányt, amelyet a ProVeg jótékonysági szervezet finanszírozott.