Miért fontos a nyaki ultrahang magas vérnyomás esetén?

vérnyomásmérés
Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szívinfartkust, stroke-ot, szívelégtelenséget, vagy veseelégtelenséget.
Vágólapra másolva!
A magas vérnyomás gyakori kórkép, mely kezeletlenül megnöveli az olyan életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A hipertónia diagnosztikájában fontos szerepe lehet a carotis ultrahangnak, mely során megállapítható, hogy van-e valamilyen mértékű szűkület a nyaki artériában. A szűkület kiterjedésének mértéke alapján megállapítható, hogy az érintettet mennyire veszélyezteti a magas vérnyomás szövődményeinek kialakulása. A témában dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.
Vágólapra másolva!


Mit nevezünk magas vérnyomásnak?

A magas vérnyomás, más néven a hipertónia az a betegség, mely során a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm feletti értéket mutat. Fontos, hogy ez többszöri mérés esetén állapítható meg, hiszen a vérnyomás gyakran változik a nap folyamán, mivel azt sok tényező befolyásolhatja (aktuális stressz szint, mozgás, egyéb betegség, stb.). A vérnyomást két számmal mérjük: a első szám, az úgynevezett szisztolés értéket jelzi- ez az, amit a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám, a diasztolés érték- ezt a szív elernyedésekor kapjuk.

Az optimális érték 120/80 Hgmm.

A vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők

• túlsúly
• nem megfelelő táplálkozás (sós, koleszterinben dús ételek)
• dohányzás
• genetika
• egyéb betegségek (cukorbetegség)

Érszűkület és magas vérnyomás

Az erek szűkületének kialakulása már 30 éves kor felett megkezdődhet. Az artériák belső falán ilyenkor ún. plakkok képződnek (melyek zsírból, koleszterinből, kalciumból és más, a véráramban keringő anyagokból állnak) képződnek. Ezek a plakkok kisebb-nagyobb mértékben elzárják a véráramlás útját, az erek átmérőjét csökkentik, így a vérnyomás emelkedéséhez vezethetnek. Ennek nagy veszélye, hogy a magas nyomás miatt mikrosérülések keletkezhetnek az artériák belső rétegén, az ún. endothelen. Emiatt az adott helyen a vérlemezkék felhalmozódhatnak, vérrögökké válhatnak és leszakadva életveszélyes állapothoz, például stroke-hoz vezethetnek.

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szívinfartkust, stroke-ot, szívelégtelenséget, vagy veseelégtelenséget. Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/magas_vernyomas/cikkek/a_magas_vernyomas_jelei/20140515143537

Ultrahanggal megállapítható az érszűkület és annak mértéke

A nyaki erek ultrahangos vizsgálatának speciális módszere a carotis doppler ultrahang, melynek során ellenőrizhető az adott ér szűkülete, valamint a vér áramlási sebessége és iránya.

"A vizsgálat során pontos képet kapunk az erek állapotáról, szerkezetéről, fali vastagságukról, valamint a vizsgálattal észlelt plakk szerkezetéről és méretéről. A vér áramlását ún. color dopplerrel vizsgáljuk, így a nehezen látható plakkok is felderíthetők. A szűkület mértékét a pulzus dopplerrel ellenőrizhetjük"- mondja dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa.

Mely esetekben érdemes carotis ultrahangot végezni?

• Meglévő magas vérnyomás
• Fokozott kockázat magas vérnyomásra
• TIA
• Pozitív családi kórtörténet
• Cukorbetegség
• Magas koleszterinszint
• Pajzsmirigy túlműködés
• Fonendoszkóppal észlelt kóros hang

(Forrás: Ultrahangközpont
www.ultrahangkozpont.hu)