Nádból és pálmalevélből készült ez a négyezer éves hajó

hajó
Az egyedi anyagokból, nádból, pálmalevélből és fából készült hajót korabeli bitumen borította
Vágólapra másolva!
Az Állami Régiségügyi Hivatal iraki német missziójának és a Német Régészeti Intézet keleti osztályának régészeiből álló csapat egy 4000 éves hajót ásott ki Uruk ősi városa közelében. Uruk, más néven Warka Sumer (a később Babilónia) ősi városa volt, amely az Eufrátesz folyó kiszáradt ősi csatornájánál feküdt.
Vágólapra másolva!

Uruk vezető szerepet játszott a sumérok korai urbanizációjában a Krisztus előtti 4. évezred közepén, és jelentős népesedési központtá nőtte ki magát, amíg nem sokkal az iszlám hódítás előtt vagy után, valamikor időszámításunk szerint 633–638 között elhagyták.

A különös hajót először 2018-ban, az Uruk-Warka környék tanulmányozása során fedezték fel,

ahol fotogrammetriailag dokumentálták, azonban a helyszín közelében a közúti forgalom veszélye miatt egyfajta mentőásatást indítottak a maradványok megőrzése érdekében.

Az egyedi anyagokból, nádból, pálmalevélből és fából készült hajót korabeli bitumen borította Forrás: Julia Nador, Deutsches Archäologisches Institut

Az egyedi anyagokból, nádból, pálmalevélből és fából készült hajót korabeli bitumen borította, amely a szakemberek szerint kőolaj desztillálásával keletkezhetett, és amely vízszigetelő és tapadó tulajdonságairól ismert.

Összesen hét méter hosszú és 1,4 méter széles, míg a régészeti felmérések azt mutatják, hogy körülbelül 4000 évvel ezelőtt süllyedt el egy folyó partján, majd az üledékréteg betemette.

A HeritageDaily online tudományos portál beszámolója szerint az iraki régiségtörvénynek megfelelően most a bagdadi Irak Múzeumba került, további tudományos tanulmányozás és megőrzés céljából.