Izgalmas új küldetést is kapott az egyik SpaceX rakéta

SpaceX Starship SN9 Cleared For Launch NurPhoto General News Human Interest January 13 2021 13th January 2021 Starship Launch Test Horizontal SCIENCE AND TECHNOLOGY
SpaceX Starship SN9. A továbbfejlesztett változat talán még idén Mars körüli pályára áll
Vágólapra másolva!
Útnak indították pénteken Cape Canaveralról Németország első, úgynevezett hiperspektrális Föld-megfigyelő EnMAP műholdját a Falcon 9-es hordozórakéta fedélzetén.
Vágólapra másolva!

Az Elon Musk SpaceX űrhajózási vállalatának hordozórakétájával szállított műhold a Föld körül kering majd, mintegy 650 kilométeres magasságban. A műholdat a brémai székhelyű OHB System technológiai cég építette a Német Űrkutatási Központ (DLR) megbízásából.

A műhold küldetése a tervek szerint legalább öt évig tart.

SpaceX Starship SN9 Forrás/Illusztráció: NurPhoto via AFP/Reginald Mathalone/NurPhoto/Reginald Mathalone

A német kormány mintegy 300 millió eurót (110 milliárd forintot) biztosított a projekthez. Az EnMAP a Environmental Mapping Analysis Programme (Környezeti Térképelemző Program) rövidítése. Az OHB által épített hiperspektrális műszer lehetővé teszi, hogy

rögzítsék a Föld felszínéről visszavert napsugárzást a látható fénytől a rövidhullámú infravörös tartományig folyamatos spektrumokban.

A nagy felbontású felvételek célja, hogy információt nyújtsanak a vízminőségről, a talaj összetételéről, ásványi anyag- vagy szennyezőanyag-tartalmáról, a növényzet állapotáról és az éghajlatváltozás hatásairól a különböző ökoszisztémákra.

(MTI/dpa)