Orrdugulás tavasszal – 3 gyakori kiváltó ok

orrcsepp
Sokan esnek abba a hibába, hogy rászoknak a recept nélküli orrcseppekre, míg végül orrcsepp-függőségük alakul ki, ami már a nyálkahártyán is súlyos elváltozásokat okozhat. Orrcsepp-függőség esetén az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.
Vágólapra másolva!
Végre itt a jó idő, de mégsem tudjuk felhőtlenül élvezni a programokat a szabadban a kellemetlen orrdugulás miatt? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a tavasszal jelentkező orrdugulás hátterében.
Vágólapra másolva!


Támadnak a pollenek

Az allergiások száma folyamatosan növekszik, minden évben többen szenvednek a szénanáthás tünetek miatt. A pollenszezon februárban kezdődik és októberig tarthat, így az ebben az időszakban jelentkező orrdugulás kapcsán allergiára is gondolni kell. Ha az orrdugulás a szabadban fokozódik és mellette tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés is fennáll, akkor javasolt allergológust felkeresni. Az orrdugulás kezeléséhez allergia elleni készítményeket kell szedni, ezekkel lehet tartósan megszüntetni.

Krónikus arcüreggyulladás

A szénanáthás tünetek mielőbbi kezelése azért is nagyon lényeges, mert az elhanyagolt allergiás tünetek miatt az orrnyálkahártya tartós gyulladása jöhet létre, ez pedig krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet. A tartósan gyulladt orrnyálkahártya orrdugulással jár, amihez ilyen esetben hátsó garatfali csorgás is társulhat. A tavaszi időszakban ezt az állapotot nemcsak a kezeletlen légúti allergia, hanem a téli hónapokban gyakori vagy elhanyagolt náthás megbetegedések is előidézhetik.

Sokan esnek abba a hibába, hogy rászoknak a recept nélküli orrcseppekre, míg végül orrcsepp-függőségük alakul ki, ami már a nyálkahártyán is súlyos elváltozásokat okozhat. Orrcsepp-függőség esetén az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/van-rosszabb-az-allando-orrdugulasnal-az-orrcsepp-fuggoseg

Orrcsepp-függőség tünete

A téli időszakban visszatérő náthás megbetegedések kapcsán nemcsak az elhanyagolás jelenthet gondot. Gyakori probléma, hogy ha a megfázások egymást követik és szinte egyik betegségből esünk a másikba, akkor akár heteken keresztül is használjuk a különböző recept nélkül kapható lohasztó orrspray-ket. Ezeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt ideig, általában 7-10 napig alkalmazhatnánk, ennél hosszabb idő után ugyanis károsíthatják az orrnyálkahártyát, orrcsepp-függőséget is okozhatnak.

Ha tavaszra szinte állandó orrdugulástól szenvedünk, akkor könnyen lehet, hogy a túlzásba vitt orrspray használat az oka. Ez ugyanis olyan tartósan fokozott nyálkahártya reakciót képes előidézni, ami miatt állandósul az orrdugulás. Így viszont egyre több orrsprayt használunk, kialakul egy kedvezőtlen körforgás, aminek a végén egy olyan komoly orrnyálkahártya károsodás is bekövetkezhet, ami már csak műtéttel állítható helyre.

Dr. Augusztinovicz Monika a gyakori téli megbetegedésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a visszatérő náthás tüneteket a lakáson belüli allergének is okozhatják. Ha ilyen panaszaink vannak, akkor érdemes poratka, penészgomba allergia irányába is vizsgálódni, hogy a következő téli időszakot már ne a visszatérő kellemetlen tünetek határozzák meg.

(Forrás: Fül-Orr-Gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu)