Van egy bizarr szokása a kutyáknak, amitől sokakat kiráz a hideg

kutya
Több ezer elkóborolt kutya került vissza a gazdájához
Vágólapra másolva!
Habár az ember remek munkát végzett a kutyák háziasításával, nem sikerült minden ősi, vad ösztönt kiölni belőlük. Ennek egyik horrorisztikus megnyilvánulása, hogy minden szívfájdalom nélkül képes megenni gazdája holttestét – mutat be egy bizarr tanulmányt az IFL Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

Egészen bizonyos, hogy a túlélési ösztönnek szerepe van a viselkedésben. Egy 2007-es tanulmány egy esetet is felhozott erre: két kutya egy hónapon át volt bezárva halott gazdájukkal. Mivel nem tudtak kiszabadulni a házból, a holttestből kellett táplálkozniuk, hogy életben maradjanak. Szinte teljesen felfalták az elhunyt személyt.

Egy csau csau és egy labrador keveréket találtak egy eltűnt személy otthonában, a helyiségben emberi csontok voltak.

A szakértők nem találtak bomlásra utaló jeleket, viszont a csontokról hiányoztak a lágy szövetek, és rágásnyomokat is felfedeztek rajtuk.

Forrás: Pixabay

Egyáltalán nem új felfedezés, hogy az állat embert eszik, a korábbi megfigyelések többsége azonban vadon élő fajokra és szabadtéri környezetre fókuszált, a vizsgálatok alanyai pedig vad kutyafélék, például sakálok, farkasok voltak, nem pedig háziebek. Kevésbé kutatott terület, hogy mit csinál egy kutya, ha egy ember holttestével van egy térbe összezárva.

– írták a tanulmány szerzői.

Jóval több információ áll rendelkezésre emberevő macskákról: a négylábúak főleg a lágyabb területekre, például az orra és ajkakra fanyalodnak rá, ha holttestből akarnak enni. Valószínűleg a kutyák is hasonlóképpen viselkednek.

Ráadásul úgy tűnik, nem feltétlenül a szükség miatt esznek embert az ebek. Egy esetben például egy kutya 45 perccel a gazdája halála után már evett a holttestből, annak ellenére, hogy etetőtálja tele volt táppal. Ebben az esetben vélhetően a szagok kapcsolták be az ősi reflexeket. Ezt a viselkedést a kutatók szerint akkor sem lehet elkerülni, ha a gazda egyébként jó kapcsolatot ápol a kutyával.