Több mint 500 éves a legöregebb élő gerinces, amely már a mohácsi csata idején is létezett

grönlandi cápa
A grönlandi cápáknak rendkívül lassú az anyagcseréje, és ezzel hozható összefüggésbe a nagyon hosszú életciklusuk is
Vágólapra másolva!
Igazi Guinness-rekorder lehet a legidősebb gerinces élőlény kategóriában az a grönlandi cápa, amelyet norvég tengerbiológusok vizsgáltak meg az ország sarkköri vizein. A kutatók a mérési adatok analízisével arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgálattal érintett egyed életkora elérheti akár az 512 esztendőt is. Amikor ez a grönlandi cápa megszületett, még a jövő „zenéje" volt a lutheri reformáció, Magellán első földkörüli útja, és az 1526 augusztus végén lezajlott mohácsi csata is.
Vágólapra másolva!

Ezek az állatok rendelkeznek a leghosszabb életciklussal

A norvégiai Arctic University (Tromsø) tengerbiológusai egy önálló kutatási program során az ország sarkköri vizein összesen 28 grönlandi cápát vizsgáltak meg. A kutatók minden egyes egyedet lemértek, illetve DNS-analízishez való mintákat vettek tőlük. A grönlandi cápákról (Somniosus microcephalus) már régebb óta ismert, hogy rendkívül hosszú életciklussal rendelkeznek, sokkal tovább élnek, mint például a közvélemény által a leghosszabb életűnek gondolt galapágoszi óriásteknősök.

A grönlandi cápáknak rendkívül lassú az anyagcseréje, és ezzel hozható összefüggésbe a nagyon hosszú életciklusuk is Forrás: JULIUS NIELSEN

Az Arctic University tengerbiológus-professzora, Dr. Kim Truebel még 2018-ban publikálta azt a matematikai modellt, ami a korábbiakhoz képest sokkal pontosabb kormeghatározást tett lehetővé a grönlandi cápák életkorát illetően.

Az új módszer alkalmazása megdöbbentő eredményt hozott,

mivel kiderült, hogy a korábban „csak" 200 éves átlagéletkorúnak tartott grönlandi cápák életciklusa ennek legalább a duplája. Truebel és kutatótársai a cápák életkorát a testhossz mellett elsősorban a szemlencse és a szaruhártya öregedésének figyelembevételével határozzák meg.

Ideje legnagyobb részét a hideg és mély vizekben tölti Forrás: University of Exeter

A kormeghatározásnál korábban kizárólag a grönlandi cápák teljes testhosszát vették figyelembe. ( A tengerbiológiában a cápák teljes testhossza az orrporc, a rosztrum csúcsától a farokúszó felső lebenyének a csúcsáig mért hosszúság lábban, vagy centiméterben megadva.)

Az Arktisz jéghideg vizében élő grönlandi cápáknak a hideg környezet miatt rendkívül lassú az anyagcseréje

és a növekedési üteme is. A grönlandi cápák az ivadékkoruktól kezdve egész életükön át folyamatosan növekednek, a testhossz növekedése éves átlagban 1 cm.

A grönlandi cápa a nagy mélységek lakója Forrás: Wikimedia Commons/NOAA

De csak a testhosszon alapuló kormeghatározási módszer a hideg sarkvidéki vizek nagy mélységeiben élő grönlandi cápákkal kapcsolatos szegényes megfigyelési adatok miatt korántsem volt pontosnak tekinthető. Steven Campana, az Izalandi Egyetem (Reykyavík) szaktudósa elmondta, hogy a tengerbiológusok már hosszú évek óta keresték azt a módszert, ami pontosabb ennél, és amit végül Truebel professzor fejlesztett ki.

Valóságos történelmi időkapszuláknak számítanak

Az Arctic University tudóscsoportja által megvizsgált 28 grönlandi cápa között akadt 272, illetve egy 395 éves példány is, de ezek szinte még „tinédzsernek" számítottak ahhoz az 5 méter és 58 cm teljes testhosszal rendelkező egyedhez képest, amelynek az életkorára Dr. Kim Truebel módszerét alkalmazva 512 évet kaptak a kutatók.

DNS-analízishez vesznek mintát a norvég kutatók a több mint 500 évesnek bizonyult grönlandi cápáról Forrás: Arctic University

– kommentálta a kapott eredményt Dr. Kim Truebel. Hosszú élettartamuk miatt a norvég szaktudósok úgy vélik, hogy a grönlandi cápák porcos vázszerkezete illetve a szöveteik betekintést nyújthatnak az éghajlatváltozás és a tengerszennyezés hatásaiba hosszabb történelmi periódusra vetítve.

Időnként felkeresi a sekély vizeket is, a tengerbiológusok ilyenkor tudják a legkönnyebben megfigyelni őket Forrás: ABC News Australia

Az Arctic University kutatói jelenleg a grönlandi cápák DNS-ét térképezik fel illetve a génjeit vizsgálják, hogy többet megtudjanak arról, mi határozza meg a várható élettartamot a különböző fajoknál, beleértve az embert is. Mivel sok grönlandi cápa még az ipari forradalom és a nagyszabású kereskedelmi halászat előtt született, ezek az állatok olyan „élő időkapszulák", amelyek arra is segíthetnek rávilágítani, hogyan hat az emberi civilizáció az óceánokra.

Rénszarvas és lómaradványokat is találtak már a gyomrukban

A tüskéscápa-alakúak rendjébe ( Squaliformes) és az alvócápa-félék családjába ( Somnosidae) tartozó grönlandi cápa az arktikus régió hideg vizeiben él a Labrador-tengertől az Északi-sarki-óceánon ( korábban Jeges-tengeren) át egészen a Barents-tengerig. A grönlandi cápa a testmérete miatt a nagy, illetve a rendkívül nagy cápák közé tartozik, a kifejlett példányok átlagos testhosszúsága 2,4 – 4,3 méter közötti.

A leghosszabb életciklussal rendelkező élőlények Forrás: Virginia Institute of Marine Science

A fogási rekordból ismert eddigi legnagyobb példány egy 640 cm hosszú egyed volt. Ez a hatalmasra megnövő cápa az ember számára elérhetetlen mélységek lakója, jellemző élőhelye a szürkületi zóna 700 és 1200 méter közötti tartománya, de 2000 méternél nagyobb mélységekbe is alászáll. A mélyvízi életmódja ellenére realtív gyakorisággal megjelenik a felszín közelében is.

A grönlandi cápák időnként sekély tengeröblökbe is beúsznak Forrás: JULIUS NIELSEN

A nyári időszakban nagyobb egyedszámban jelennek meg Új-Fundland egyik kiterjedt de sekély tengeröblében, ami a tengerbiológusok szerint a faj egyik szaporodási területének számít. A grönladi cápa a - 2 és +12 fok közötti hőmérsékletű vizeket preferálja. Lassú mozgású,

az ivarérettéségét 100-150 éves korában éri el.

A zsákmányát elsősorban nyíltvízi és fenéklakó halak alkotják, de alkalmanként elejti a fókákat és más kisebb hideg vizes cápafajokat is.

Több, mint 500 évesnek bizonyult a megvizsgált példány Forrás:Inhabitat

Az egyik kifogott példány gyomrában rénszarvas maradványaira bukkantak, egy másikéban pedig lóéra. A grönlandi cápa szeme körül igen gyakori parazitának számít egy apró mélytengeri világítórák, és ezek a paraziták esetenként megvakíthatják a gazdaállatot.

A grönlandi cápa szemére tapadt világító parazitarák, amely a gazdaállat vakságát okozhatja Forrás: Marine Biology

Nehéz megfigyelhetősége miatt nem sokat tudunk az életmódjáról.

Nagy mérete és zsálmányolási szokásai miatt potenciálisan veszélyes lehet az emberre, bár a szakirodalomban nem ismert dokumnetált grönlandi cápa támadás. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség besorolása szerint a grönlandi cápa a mérsékelten veszélyeztetett fajok közé tartozik.