Hiperagresszív szörnyetegek lettek a génmódosított hörcsögökből

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Genetikailag módosított hörcsögöket hoztak létre amerikai kutatók, az így született rágcsálók azonban valóságos vérszomjas bestiává fejlődtek.
Vágólapra másolva!

A CRISPR genetikai ollóval végrehajtott kísérlet célja az volt, hogy jobban megértsék a hörcsögök szociális viselkedésének hátterét, az eredmények fényében azonban ez jóval komplexebb kérdés, mint korábban hitték.

A tudósok ugyanis génszerkesztéssel az emberben, illetve hörcsögökben az agresszív viselkedésért, kommunikációért és szociális kötődésért felelős hormon, a vazopresszin egyik receptorát ütötték ki. Arra számítottak, hogy ez lenyugtatja az állatokat, de pont ellenkező hatást váltottak ki vele, és a hörcsögök legagresszívebb ösztöneit erősítették fel.

– nyilatkozta az egyik tudós, H. Elliott Albers.

A kiadott közlemény szerint a kutatók azért választották az agressziójukról hírhedt szíriai hörcsögöket, mert hatékony modelljei a szociális viselkedés tanulmányozásának, mivel társas szervezetük jobban hasonlít az emberéhez, mint az egereknél megfigyelthez.

Illusztráció Forrás: Frank Scherbarth

A kutatócsoport megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a génmódosított hörcsögök agressziójának és szociális kötődéseinek csökkentésére tett kísérlet még agresszívabbá és szociálisabbá tette a rágcsálókat.

– mondta Albers. Az idegi receptorok és a hozzájuk köthető viselkedések nem feltétlenül kapcsolhatók be és ki egyenként, az erre irányuló próbálkozások veszélyesek lehetnek.