Iszapból és vizeletből készül az új fenntartható, megújuló biocement

biocement
Az anyagot a Dazu Rock Carvings, az UNESCO Világörökség részét képező, Buddha kéz javításán tesztelték Kínában. A biocement oldat színtelen, így a restaurálási munkák lehetővé teszik a faragvány eredeti színének megőrzését
Vágólapra másolva!
A szingapúri Nanyang Technological University (NTU) kutatói megtalálták a módját annak, hogy  iszapból és vizeletből állítsanak elő biocementet. Ezzel egy olyan keveréket hoztak létre, amely nem csak fenntarthatóbb, de sokkal olcsóbb is, mint a korábbi alternatívák.
Vágólapra másolva!

A cement mondhatni az egyik legproblémásabb anyag a Földön. Bár hihetetlenül hasznos, de az előállítása és felhasználása hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi. A cementgyártás a teljes, ember által okozott globális kibocsátás körülbelül 8 százalékát teszi ki. A kutatók ezért lelkesen keresik a cement fenntarthatóbb alternatíváit, és az egyik ilyen lehet a Journal of Environmental Chemical Engineering tudományos szaklapban bemutatott biocement.

Ez a kutatók szerint egy olyan termék, amely úgymond „okos megoldást" kínál,

mert arra serkenti a natív talajbaktériumokat, hogy összekapcsolják a talajrészecskéket, így erős és megújuló építőanyagot hoznak létre, amely szinte élő szervezetként működik, és sokkal kisebb hatással van a környezetre.

Az új tanulmányban a tudósok az emlősök vizeletéből kivont anyagot (karbamidot) és iszapot használtak a biocement létrehozására.

Az anyagot a Dazu Rock Carvings, az UNESCO Világörökség részét képező, Buddha kéz javításán tesztelték Kínában. A biocement oldat színtelen, így a restaurálási munkák lehetővé teszik a faragvány eredeti színének megőrzését Forrás: Nanyang Technological University

A Chu Jian professzor által vezetett kutatócsoport olyan eljárást dolgozott ki, amelyben a karbamid reakcióba lép a karbidiszap kalciumionjaival, és így egy kemény szilárd anyagot képez; közelebb köti egymáshoz a részecskéket, kitölti a köztük lévő réseket, és szilárd keveréket hoz létre: a cementet.

– mondta Chu professzor a ZME Science online tudományos portálnak, aki egyben az NTU Városi Megoldások Központjának igazgatója is. – Kutatásunk még fenntarthatóbbá teszi a biocementet azáltal, hogy kétféle hulladékanyagot használunk alapanyagként. Ez nemcsak olcsóbbá teszi a biocement gyártását hosszú távon, hanem csökkenti a hulladékártalmatlanítás költségeit is.

A kifejlesztett anyag nemcsak tartós és fenntartható, hanem költséghatékony is. A szakemberek szerint használható például talajerózió elleni védekezésre, a talaj megerősítésére építkezések vagy földmunkák során, vagy habarcsként repedések vagy műemlékek esetén.