Trombózisom volt, és gyereket szeretnék! Félek, mit tegyek?

trombózis
Véralvadásgátló kezelés szükséges várandósság során, ha a kismamának már volt trombózisa, vagy öröklött trombózis hajlama van.
Vágólapra másolva!
Azok, akik átestek már trombózison, már félnek minden lábfájáskor, kisebb elszíneződésektől, ödémától is megijednek, hiszen ezek MVT(mélyvénás trombózis) tünetei is lehetnek. A legtöbben próbálnak utána egészségesebben élni, jobban odafigyelni az életmódjukra, és elkerülni azokat a helyzeteket, amikor megnő a vérrögképződés esélye. Éppen ezért tart sok nő trombózis után a családalapítástól, hiszen a terhesség eleve megnöveli a mélyvénás trombózis esélyét. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa elmondta, nyugodt szívvel vállalhat a nő ilyenkor is gyermeket, ám be kell tartaniuk néhány fontos szabályt. Hogy melyek ezek?
Vágólapra másolva!


Véralvadásgátló használata

Amennyiben valaki trombózison esett át, utána egy bizonyos ideig véralvadásgátló gyógyszert szükséges szednie, hogy el lehessen kerülni a probléma megismétlődését, valamint az olyan szövődmények kialakulását, mint a PTS (poszttrombotikus szindróma). Ez a legtöbb esetben egy idő után elhagyható, ám lehetnek olyan események, helyzetek, amikor ideiglenesen ismét antikoagulációs (véralvadásgátló) terápiára szorul a beteg. Ilyen állapot például a várandósság, hiszen ekkor eleve megnő a vérrögképződés esélye, így jobb prevenciós kezelésben részesülni. Ilyenkor LMWH injekció alkalmazása jöhet egyedül szóba, hiszen az össze orális tabletta átjut a placentán, és súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a babánál. Szülés után még egy ideig szúrnia kell magát a kismamának, ám utána újra elhagyhatja a véralvadásgátlót.

Igyon, igyon, igyon

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nem csak a trombózis ellen véd, hanem a baba fejlődésének is jót tesz. Fontos, hogy a kismama elegendő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet) vigyen be, hiszen ennek hiányában a vér besűrűsödik, ami pedig elősegíti a vérrögképződést. Legalább 2 liter vizet igyon meg ilyenkor (nyáron még ennél is többet)!

Véralvadásgátló kezelés szükséges várandósság során, ha a kismamának már volt trombózisa, vagy öröklött trombózis hajlama van. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/veralvadasgatlo-kezeles-szukseges-varandossag-soran-ha-a-kismamanak-mar-volt-trombozisa-vagy-oroklott-trombozis-hajlama-van

Mozogjon

A mozgás terhesség alatt sem ellenjavallt (bár vannak olyan állapotok, mikor sajnos szükséges az ágynyugalom), így, ha teheti, sétáljon, tornázzon, kocogjon, jógázzon minél többet! A sport által felpezsdül a vérkeringés, csökken az ödéma, segít elkerülni a terhességi túlsúlyt, ráadásul nem csak a trombózis ellen véd, de a terhességi cukorbetegség és a terhességi magasvérnyomás (terhességi toxémia) ellen is, nem beszélve a hangulatra gyakorolt pozitív hatásairól!

Viseljen kompressziós harisnyát

A kompressziós harisnya bár elsőre kényelmetlennek és zavarónak tűnhet, ám sokszor felüdülést jelent a lábaknak! A kompresszió hatására a keringés a felületes vénákból a mélyen fekvők felé áramlik, ott felpezsdül. A speciális harisnyák hasznos prevenciós eszközei a trombózisnak, sőt, az ödéma, visszértágulatok ellen is védenek- mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

Akár trombofíliás a kismama, akár nem, terhesség során négyszeresére, a gyermekágyban tizennégyszeresére nő a trombózis veszélye, hiszen ilyenkor a szervezetben automatikusan megnő az alvadási faktorok koncentrációja, és csökken a váralvadást gátló fehérjék mennyisége. A női szervezet felkészül, hogy a méhlepény leválását követő hatalmas sebfelületen a vér megalvadjon és szülést követően a vérzés elálljon. Forrás: Dreamstime

Mikor forduljon orvoshoz?

Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy mindezek ellenére fellép a trombózis. Éppen ezért vegye komolyan, amikor a trombózisra utaló tüneteket tapasztal (fájdalom, kékes-lilás elszíneződés, duzzanat) és forduljon orvoshoz! Időben történő segítségnyújtás esetén a probléma súlyosbodása megállítható, a terhesség tovább viselhető.

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ
www.tromboziskozpont.hu)