Pálmaolajmentes és Fairtrade termékeket is beazonosíthatunk májustól a Tudatos Vásárlók Egyesületének mobilapplikációjával

pálmaolaj, Tudatos Vásárlók Egyesülete, tudatos vásárló
A nagyüzemi olajpálma termelés bárhová is teszi be a lábát, elképesztő természeti pusztulást hagy maga után. A pálmaolaj életünk majd minden területén jelen van. Ott van az élelmiszerekben, a kozmetikumokban, a gyógyszerekben, a kenőanyagokban, sőt a biodízelben is. Ugyan csak néhány évtizede hódította meg a világ iparát, a nyomában maradó természetrombolás máris végzetes méreteket öltött.
Vágólapra másolva!
Kiszélesedett annak a magyar fejlesztésű mobilapplikációnak a funkciója, amellyel eddig a tisztítószerek összetevőit ellenőrizhettük. Azok a tudatos fogyasztók, akik a fenntartható életmódot választják, májustól már pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekhez is könnyedén hozzájuthatnak a Tudatos Vásárlók Egyesületénnek alkalmazásával.
Vágólapra másolva!

Magyarország első háztartási vegyszer applikációját, a Tudatos Vásárló mobilalkalmazást már 10 ezren töltötték le a 2021-es élesedése óta. A fenntartható életmódot támogató applikáció eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz.

Májustól azonban csaknem 300 élelmiszeripari termék kap pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio minősítést.

Fairtrade, vagy pálmaolajmentes termékek? Nem gond!

Az alkalmazást a Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta létre. Ez az első hazai mobilalkalmazás, amellyel célzottan rátalálhatunk a méltányos kereskedelmi (Fairtrade) és pálmaolajmentes termékekre. Ezt a funkciót számos felhasználó kérte és várta, a szolgáltató az igényt felismerve készítette el a termékfrissítést a május 14-i Fair Trade világnapra időzítve. Így már a mobilunk segítségével könnyedén beszerezhetjük nem pusztán a környezetkímélő, de a méltányos kereskedelemből származó termékeket is. A pálmaolajat előszeretettel alkalmazza az élelmiszer- és szépségipar annak olcsósága miatt, gyakorlatilag mindenben megtalálható, aminek előállításához növényi zsír vagy olaj szükséges. A megnövekedett pálmaolajszükséglet miatt egyre nagyobb földterületeket sajátítanak ki az ipari termelés miatt, ezzel veszélyeztetve az adott régió biodiverzitását.

A nagyüzemi olajpálma termelés bárhová is teszi be a lábát, elképesztő természeti pusztulást hagy maga után. A pálmaolaj életünk majd minden területén jelen van. Ott van az élelmiszerekben, a kozmetikumokban, a gyógyszerekben, a kenőanyagokban, sőt a biodízelben is. Ugyan csak néhány évtizede hódította meg a világ iparát, a nyomában maradó természetrombolás máris végzetes méreteket öltött. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/meddig-uszunk-meg-a-palmaolajban/

Mindezt már nagyon kényelmesen beszerezhetjük

A környezettudatos vásárlóknak fejlesztett applikáció egy olyan modern eszközt ad a vásárló kezébe, amellyel bárki már a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt magának, a családjának és a Földnek. Ellenőrizhetjük vele a termékek összetételét, és készíthetünk vele környezetbarát bevásárlólistát. Segít áttérni a zöld tisztítószerekre, a Fairtrade és pálmaolajmentes termékekre, ezáltal csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségügyi és környezeti hatásait. Rendszeres használatával magunk is tehetünk a kizsákmányoló kereskedelem ellen.

Fenntartható életmód és etikus fogyasztás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002-es alapítása óta a fenntartható, azaz környezetbarát, etikus fogyasztást és életmódot népszerűsíti. Tájékoztatja a fogyasztókat a zöld életmódról, ösztönzi a magatartásváltozást, és képessé tesz a fenntartható életmód kialakítására egyéni és közösségi szinten.

A szervezet termékeket és szolgáltatásokat tesztel, programokat szervez, és családi, közösségi mezőgazdaság fejlesztését végzi.

Hatalmas a Fairtrade piac növekedése Magyarországon

Az Egyesület rendszeresen elemzi a méltányos kereskedelem piacát (Fairtrade) hazánkban. A 2020-as évre vonatkozó jelentésből megállapítható, hogy világszerte nő a fogyasztói igény a fenntartható élelmiszerek iránt, ezen belül pedig megugrott a Fairtrade minősítésű termékek és összetevők piaci forgalma. Több mint 37 000 különböző Fairtrade minősített termék érhető el a világ 131 országában. A legkeresettebb, méltányos kereskedelemből származó javak a következők: kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, méz, virágok, gyapjú és arany.

Ha ezt látjuk egy terméken pálmaolajat veszünk- a pálmaolaj nevei. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/meddig-uszunk-meg-a-palmaolajban/

A Fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban csaknem elérte a 9,8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Mindazonáltal soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi termékek forgalma Magyarországon. 2020-ban a hazai Fairtrade piac összértéke meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ez a 2014-ben mért forgalom százszorosa (!). A növekedés részben annak köszönhető, hogy egyre több kereskedő törekszik Fairtrade termékkör kialakítására, igazodva a fogyasztói igényekhez. Másrészt igen népszerűek lettek a könnyen hozzáférhető, drogériákban és hipermarketekben beszerezhető, sajátmárkás Fair Trade termékek.

A méltányos kereskedelem alapelve, hogy a résztvevők a bevett világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg, amely valóban fedezi a termelők befektetett munkáját.

A vásárlók Fairtrade minősített termékek preferálásával hozzájárulnak az etikus termeléshez, ezzel csökkentve a mezőgazdasági munkások kizsákmányolását és a gyermekmunkát.


Az bővített applikáció Android változata már letölthető a Google Play-ből, az iOS verzió is hamarosan frissül.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)