Négy titokzatos égitestet fedeztek fel

barna törpe
Egy, az erős fényű csillagától nagy távolságra keringő sötét barna törpe művészi ábrája
Vágólapra másolva!
Négy titokatos barna törpét, a bolygók és a csillagok közötti "átmeneti" égitestet fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az univerzum legtitokzatosabb égitestjei közé tartoznak

Az angliai Open Egyetem és a svájci Berni Egyetem vezetésével működő nemzetközi kutatócsoport innovatív kutatási módszerével közvetlenül alkotott képet a négy újonnan kialakult törpéről. Eredményeiket csütörtökön tették közzé. A barna törpék titokzatos csillagászati objektumok, melyek a legnehezebb bolygók és a legkönnyebb csillagok közti hézagot töltik ki, egyes tulajdonságaikban a csillagokra, másokban a bolygókra hasonlítanak.

Egy barna törpe művészi ábrája Forrás: John Pinfield.

Hibrid természetük miatt alapvető fontosságú a rejtélyes égitestek megismerése,

hogy többet tudjunk meg akár a csillagokról, akár a bolygókról. Különösen értékesek azok a barna törpék, amelyek anyacsillaguktól elég messzire keringenek, mivel így közvetlenül lehet képet alkotni róluk. Amelyek túl közel keringenek a csillagukhoz, azok a nagy fényességtől nem láthatók.

Egy, az erős fényű csillagától nagy távolságra keringő sötét barna törpe művészi ábrája Forrás: Phys.org

Egyedülálló alkalmat kínálnak a csillaguktól távolabb keringő barna törpék arra, hogy hideg, bolygószerű atmoszférájuk részleteit tanulmányozzák. A megfigyelési technológiák és a képalkotás jelentős fejlődése ellenére azonban viszonylag ritkán sikerült közvetlenül detektálni őket: majdnem három évtizednyi kutatás alatt nagyjából negyvenről alkottak képet.

Közvetlenül sikerült képet alkotni négy barna törpéről

A nemzetközi kutatócsoport közvetlenül alkotott képet négy új barna törpéről, munkájukról a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) című tudományos lap friss számában számoltak be. Ez az első, hogy egyszerre több olyan rendszer észlelését jelentették be, amelyben a barna törpe nagy távolságra kering a csillagától.

Egy barna törpe mérete összehasonlítva a Jupiterével, és egy kis tömegű csillagéval Forrás: NASA

"Az észlelések számának növelésére alternatív megközelítést alkalmaztunk: csak olyan csillagokat figyeltünk meg, amelyeknél annak a jeleit tapasztaltuk, hogy plusz objektum lehet a rendszerükben" - mondta Clemence Fontanive, a Berni Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője. Például ahogy az adott csillag egy objektum gravitációs vonzásának hatása alatt mozog, az jelezheti a kísérő - csillag, bolygó vagy valami kettő közötti - létezését - tette hozzá.

Egy optikailag azonosított barna törpe fotója Forrás: NASA/ESA

"Kifejlesztettük a COPAINS elnevezésű módszert, amely előre jelzi, milyen típusú kísérő számlájára írható a csillag mozgásának megfigyelt rendellenessége" - folytatta Fontanive.
Az innovatív eszközzel az európai űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve adatbázisában

25 közeli csillagot találtak, amelynél alacsony tömegű, rejtett kisérőt észlelhettek közvetlenül.

Egy barna törpe illusztrációja Forrás: NASA

A chilei Nagyon Nagy Távcső (VLT) SPHERE bolygókeresőjét használva tíz új csillagkísérőt észleltek, közülük öt alacsony tömegű csillag, egy fehér törpe, vagyis sűrű csillagmaradvány, és négy új barna törpe volt.

(Forrás MTI/APA)