Arzénfelhő mérgezheti meg a várost, ha ez a tó kiszárad

SONY DSC
Kép a Nagy-sóstóról
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás miatt a utahi Nagy-sóstó a kiszáradás szélére jutott, ez pedig valóságos környezeti katasztrófával járhat; megmérgezi a levegőt Salt Lake City környékén – írja a Futurism tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A tómederben rengeteg arzén halmozódott fel az évek során. Ha a víz eltűnik, a szél szétszórhatja a mérgező anyagot a város környékén, veszélybe sodorva több mint 200 ezer embert. Ráadásul a környező bányák miatt más veszélyes nehézfémek is a levegőbe kerülhetnek.

Joel Ferry republikánus képviselő szerint, ha nem születik valamilyen drasztikus intézkedés, az atombomba lenne a környezetre.

Kép a Nagy-sóstóról Forrás: Wikimedia Commons

Mérgező felhők

Az elmúlt évtizedekben rengeteg ember költözött Salt Lake Citybe, ami így hatalmas iparvárossá fejlődött. A megugrott vízszükséglet miatt azonban a környező vízkészletek kezdenek elapadni.

Súlyosbítja a gondokat, hogy a hófödte hegyekből jóval kevesebb víz jut a tóba. Az emelkedő hőmérséklet hatására ugyanis a közeli hegyek hótartalékaiból származó víz elpárolog, és nem jut el a tavat tápláló folyókig.

Van példa arra, hogy egy tó kiszárad, és környezeti válságot okoz. A kaliforniai Owen-tó alig egy évszázaddal ezelőtt kiszáradt, ami hatalmas porszennyezést okozott a térségben.