A felmelegedés miatt csökkenhet az emberi testméret

eocén
A tanulmány szerint a tartós felmelegedés miatt összezsugorodhat az átlagos testméret
Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés miatt csökkenhet az emberi test mérete, mivel úgy tűnik, a kisebb emlősök jobban bírják az emelkedő hőmérsékletet az ősi kövületek egy vezető szakértője szerint.
Vágólapra másolva!

Összezsugorodtak az emlősök az eocén klímaoptimum idején

Előre jelezheti az ember jövőjét az, ahogy korábban más emlősfajok reagáltak a klímaváltozásra - idézte a The Guardian keddi online kiadása Steve Brusatte-et, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusát.

Az ember jelenlegi helyzetét az ősi lovakéhoz hasonlította,

amelyek kisebb termetűek lettek mintegy 55 millió évvel ezelőtt, az úgynevezett paleocén-eocén hőmérsékleti (termális) maximum (PETM) korszaka idején.

A Föld az eocén időszakban. Az úgynevezett eocén klímaoptimum idején a Föld átlaghőmérséklete meghaladta a + 23 Celsius fokot Forrás: Wkimedia Commons / Geology Page

"Nagyszerű kövületek állnak rendelkezésünkre a legutóbbi nagy földtörténeti felmelegedés idejéből. Hátborzongató a hasonlóság a jelenlegivel" – mondta. Könyvében - The Rise and Reign of the Mammals (Az emlősök felemelkedése és uralma) - megjegyzi, hogy a mai világ melegebb részein élő emlősök gyakran kisebbek, mint a hűvösebb területeken élők, ez a Bergmann-szabályként ismert ökológiai elv.

Az eocén ősló, az Eohippus mérete akkora volt, mint egy közepes termetű mai kutyáé Forrás: Wikimedia Commons

Noha az okok nem teljesen ismertek, valószínű, hogy a kisebb állatok bőrfelülete a térfogatukhoz képest nagyobb a termetesebbekhez képest, így könnyebb levezetni a felesleges hőt – írta.

Van, aki kétségbe vonja, hogy az ember „összemegy"

A könyv megjelenése előtt a lapnak elmondta, hogy a zsugorodás "a klímaváltozással való megküzdés gyakori módja". Ez nem azt jelenti, hogy minden emlős kisebb lett, de úgy tűnik, ez az általános trükk, amikor gyorsan emelkedik a hőmérséklet - tette hozzá.

A tanulmány szerint a tartós felmelegedés miatt összezsugorodhat az átlagos testméret Forrás: ©grki - stock.adobe.com/Photographer: Grki

Ha a hőmérséklet valóban gyorsan nő, könnyen lehetséges, hogy az emberi testméret csökkenni fog – magyarázta.

Nem minden szakértő vallja, hogy az emelkedő hőmérséklettel mérséklődik az emlősfajok testmérete.

Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója szerint gyenge a bizonyíték, amelyet a tanulmány bemutat, ellenben a hőmérséklet és az emlősök mérete közti összefüggés oka gyakran a rendelkezésre álló élelem szűkössége.

A globális felmelegedés több, szélsőséges melegedést okoz, állapítja meg egy MIT paleoklíma tanulmány Forrás: https://news.mit.edu/2021/global-warming-paleoclimate-study-0811

Lister azt a vélekedést sem osztja, hogy az ember "összemegy" a globális felmelegedés miatt. "Az embernél már nem igazán működik a természetes szelekció. Ha így lenne, akkor azt kellene látnunk, hogy a nagyobb testű emberek a klímaváltozás miatt meghalnak, mielőtt utódaik születnének. Nincs ilyen a mai világban. Ruhát viselünk, fűtünk és klímaberendezésünk van arra az esetre, ha túl nagy a meleg" - mondta a kutató.

(Forrás: MTI)