Így válhat környezetkímélőbbé a termálvizek kezelése

termálvíz
A Rudas fürdő terasza. A Rudas is a törökkor emlékét őrzi
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legnagyobb kihívása a teremtett környezet védelme, a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldenergia-technológiákra való átállás. Ehhez járul hozzá a Pécsi Tudományegyetem most indult programja, amely a fenntartható és költséghatékony termálvíz visszasajtolására fókuszál, a kútkiképzési technológiájának fejlesztése révén. Ahogy arról az egyetem tájékoztatott, az itt kifejlesztett egyedülálló technológiának köszönhetően hatékonyabbá, fenntarthatóbbá, nem utolsó sorban környezetkímélőbbé válhat a termálvizek kezelése. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arra az egyetem rámutatott, a közép-európai üledékes medencékből az elmúlt évtizedekben nagy mennyiségű forró vizet termeltek ki több ezer méter mély kutak használatával. A több évtizedes termelés után sok ilyen geotermikus kút használatával felhagytak, vagy hamarosan fel fognak hagyni, mert azok kimerülnek.

– tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem. – A projektünk célja a jelenlegi hazai gyakorlatban alkalmazottnál fejlettebb technológiák kifejlesztése és kísérleti projektként történő demonstrációja.

Hatékonyabbá, fenntarthatóbbá, nem utolsósorban környezetkímélőbbé válhat a termálvizek kezelése Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Hozzátették: a meglévő geotermikus infrastruktúra átalakításával ugyanis meghosszabbítható annak élettartama, így csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

A kutatási programnak köszönhetően – a hosszú távon is működőképes vízvisszasajtolás kifejlesztésével – technológiailag megvalósíthatóvá, költséghatékonnyá és fenntarthatóvá válik a geotermikus energia hasznosítása a homokkő víztározókból.

Az egyetem szerint a kutatás-fejlesztési eredmény meghatározó jelentőséggel bír mindazon szervezetek számára, akik a geotermikus energia fűtési célú hasznosítását végzik.