Rekordsebességgel növekvő fekete lyukat találtak a csillagászok

fekete lyuk
Egy fekete lyuk művészi ábrája
Vágólapra másolva!
Az elmúlt kilencmilliárd év leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezte fel egy ausztrál csillagászok vezette nemzetközi tudóscsoport - közölte az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szerdán.
Vágólapra másolva!

Hatalmas, váratlan tű a kozmikus szénakazalban

A hárommilliárd naptömegű fekete lyuk másodpercenként a Föld megfelelőjét fogyasztja el, és hétezerszer erősebben ragyog, mint saját galaxisunk összes fénye együttvéve.

Egy fekete lyuk művészi illusztrációja Forrás: Afp

"A csillagászok több mint ötven éve vadásznak ilyen égitestekre. Több ezer halványabbat találtak már, de ez az elképesztően fényes objektum eddig észrevétlen maradt" - mondta Christopher Onken, az ANU kutatója, aki "egy hatalmas, váratlan tűnek" nevezte a fekete lyukat a szénakazalban.

Így látja az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) rádiótávcső-rendszer a Tejutat, és benne galaxisunk központi óriás fekete lyukának, a Sagittarius A*-nak a helyét. A kiemelt képen az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope – EHT) programban a fekete lyukról készült felvételt láthatjuk Forrás: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org), EHT Collaboration/José Francisco Salgado/José Francisco Salgado Phd

"Most azt akarjuk megtudni, mitől különbözik ez a többitől. Történt valami katasztrofális esemény? Talán két nagy galaxis ütközött össze, rengeteg anyaggal táplálva a fekete lyukat" - vélte Onken.

Valószínű, hogy ez az ismert univerzum abszolút rekordere

Christian Wolf, az arXiv.org portálon megjelent, és az Ausztrál Csillagászati Társaság szaklapjához is publikálásra beadott tanulmány társszerzője a statisztikából kölcsönzött kifejezéssel kiugró értéknek nevezte a fekete lyukat, hozzátéve: nem hiszi, hogy találnak még hasonlót.

Egy fekete lyuk anatómiája. A fantáziarajz egy tömegbefogási korong által övezett gyorsan forgó szupernagy tömegű fekete lyukat ábrázol. Az örvénylő anyag alkotta vékony korong egy Naphoz hasonló csillag maradványa, amelyet a fekete lyuk árapályereje szaggatott szét Forrás: ESO

"Elég biztosak vagyunk abban, hogy ez a rekord nem fog megdőlni. Gyakorlatilag kifogytunk az égboltból, ahol ilyen objektumok rejtőzhetnek" - fogalmazott a csillagász.

A kutatók szerint a fekete lyuk ötszázszor akkora,

mint a galaxisunk középpontjába található szupernagy fekete lyuk, és megfelelő körülmények között egy jobb távcsővel bárki láthatja.

Egy fekete lyuk művészi ábrája Forrás: Wikimedia Commons/XMM-Newton, ESA, NASA

"A Naprendszerben található bolygók pályái mind elférnének a fekete lyuk eseményhorizontján belül, vagyis azon a határon belül esnének, ahonnan már semmi, még a fény sem képes kijutni" - mutatott rá a kutatásban szintén résztvevő Samuel Lai.

(Forrás: MTI/dpa)