Rákot és súlyos szívproblémákat okozhat a népszerű táplálékkiegészítő

vitamin, táplálékkiegészítő
Nem mindegy, mikor ajánlott kiegészítő készítményeket, multivitamint fogyasztani
Vágólapra másolva!
Egy befolyásos szakértői csoport azt javasolja, hogy az emberek ne szedjenek béta-karotint vagy E-vitamint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének reményében, azzal érvelve, hogy ezek nem nyújtanak egyértelmű előnyöket, és valójában növelhetik az említett egészségügyi problémák kockázatát. Emellett arra a következtetésre jutottak, hogy nem bizonyítható a multivitaminok szedésének betegségmegelőző hatása - írja a Gizmodo.
Vágólapra másolva!

Egy független, betegségek megelőzésével foglalkozó amerikai szakértői csoport, a U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) 2014-ben megvizsgálta, a táplálékkiegészítők képesek-e csökkenteni a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Az elmélet szerint a gyulladás és az oxidatív stressz jelentős szerepet játszhat ezeknek a betegségeknek a megjelenésében, de a táplálékkiegészítők szedése elegendő gyulladáscsökkentő vagy antioxidáns-hatást fejthet ki ahhoz, hogy csökkentse a problémák kialakulásának esélyét. Akkoriban a szakértőknek nem volt elegendő adata ahhoz, hogy igazolják vagy cáfolják ezt a teóriát, akadt azonban két kivétel: az E-vitamin és a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga).

Kiderült, hogy míg az E-vitamin egyszerűen csak hatástalan, addig a béta-karotin egyenesen növelheti az előbb említett betegségek kialakulásának kockázatát.

2014 óta több tucat új tanulmány látott napvilágot a témában, a legújabb ajánlások azonban szinte semmit sem változtak.

Mérsékelt bizonyossággal azt állapították meg, hogy a béta-karotin rendszeres szedése által okozott ártalmak felülmúlják a várható előnyöket.

Az is kiderült, hogy az E-vitamin szedésének sincs haszna, sőt, arra sincs bizonyíték, hogy a multivitaminok gyógyírt jelentenének bármely fenti problémára.

A Northwestern Medicine kutatói ennél is tovább mennek, a JAMA orvosi folyóiratban megjelent cikkükben azt írják, hogy az átlagember számára az étrendkiegészítők vásárlása csak kidobott pénz, és ha van is bármilyen előnyük, az elhanyagolható. Megjegyzik, a sok rosszul elvégzett kutatás, elégtelen szabályozás miatt az állítólagos előnyökre sincsenek egyértelmű bizonyítékok, könnyen lehet, hogy ezek a drága szerek teljesen hatástalanok. Szintén károsnak tartják, hogy a reklámok azt a tévhitet ültetik el az emberekben, hogy a táplálékkiegészítők csodaszert jelentenek minden bajra, és elvonják a figyelmet az olyan valóban egészségjavító tényezőkről, mint a kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás.

A szakértők ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy nem minden vitaminkészítmény haszontalan. A terhesvitaminok például biztosítják, hogy a magzat elegendő folsavhoz jusson, illetve időnként D-vitamin pótlásra is szükség lehet.

Összességében azonban a kutatók szerint a legtöbb embernek nincs szüksége multivitaminok szedésére, ezek több kárt okozhatnak, mint hasznot.