Egy szokatlanul délre vándorolt rozmár tartja izgalomban a norvégokat

rozmár
A délre elkóborolt rozmár rövid idő alatt az öböl látványossága lett
Vágólapra másolva!
Kedden újra az Oslói-fjordban bukkant fel Freya, a 600 kilós nőstény rozmár, amely hetek óta Norvégia déli részén tanyázik, távol jóval északabbra fekvő, sarkvidéki természetes élőhelyétől.
Vágólapra másolva!

Előszeretettel kapaszkodik fel sütkérezni a kikötőben horgonyzó jachtok fedélzetére

A norvég halászati igazgatóság közlése szerint kedden az Oslo belvárosától néhány kilométerre fekvő Frognerkilen-öbölben észlelték az állatot, a bámészkodók kedvencét, ahol már a múlt héten is látták sütkérezni a napon egy motorcsónak tetején.

Az Oslói-fjordban tanyát vert rozmár nagy előszeretettel kapaszkodik fel a csónakokra Forrás: Trond Reidar Teigen/EPA

A hétvégét egy másik, délnyugatra fekvő helyen töltötte a rozmár, amelynek a szerelem és a szépség ősi északi istennőjének nevét adta a média. A jachtok megrongálásával károkat is okozó rozmár sorsáról kibontakozott vitára reagálva

a halászati hatóság leszögezte, hogy szóba sem jöhet Freya áthelyezése vagy esetleges elaltatása,

mivel a vadon élő rozmárokat kihalás fenyegeti és törvény védi. A "megölése a legutolsó opció" - hangsúlyozták.

A Freya nevet kapott rozmár egy motorcsónakon napozik Forrás: Twitter

"Úgy tűnik, hogy jól elvan, van mit ennie, sokat pihen, szemlátomást jó formában van" - indokolta a hatóság hétfőn a döntést a rozmár békén hagyásáról.

Hollandiában és Dániában is megfordult már, de Norvégiát választotta vakációzásra

A hatóság arra kérte a lakosságot, hogy ne zaklassa a hatmázsás óriást, ne ússzon vagy evezzen a közelébe, tartson tőle biztonságos távolságot. Szakemberek szerint normális esetben a rozmár nem jelent veszélyt az emberre, de ha közel mennek hozzá és megzavarják a pihenésben, veszélyben érezheti magát és támadóan léphet fel.

Freya többnyire hajókra felkapaszkodva sütkérezik a napon az Oslói-fjordban,

de lefilmezték már kacsára vadászva vagy egy hattyút üldözve is.

A délre elkóborolt rozmár rövid idő alatt az öböl látványossága lett Forrás: Junkee

A Verdens Gang lap internetes oldalán egy ideig élőben követte az állat mozgását, pontosabban semmittevését. A rozmároknak sok, akár napi 20 óra szunyókálásra is szükségük van.

A rozmárok élőhelye az arktiszi régió Forrás: Pinterest

A délre vetődött rozmár már megfordult Nagy-Britanniában, Hollandiában, Dániában és Svédországban is, végül szemlátomást úgy döntött, hogy Norvégiát választja nyári vakációja helyszínéül - írja az AFP. A kisebb gerinctelen tengeri állatokkal táplálkozó rozmár hím egyedei akár az egytonnás súlyt is elérhetik, a felnőtt nőstények legfeljebb hétmázsásra nőnek.

(Forrás: MTI/dpa/AFP)