Betegséget hordozó csigák miatt rendeltek el karantént Floridában

Vágólapra másolva!
Egy floridai várost karantén alá helyeztek, miután óriási afrikai szárazföldi csigák szállták meg a Pasco megyei New Port Richey területét.
Vágólapra másolva!

A csigák 20 centiméteresre is megnőhetnek, hatalmas étvágyuk már komoly károkat okozott a növényzetben és a mezőgazdaság is megsínyli jelenlétüket. Ha kevés a kalciumban gazdag táplálék, akár a tetemek csontjait is bekebelezik a puhatestűek.

Még komolyabb gond, hogy egészségügyi kockázatot jelentenek; egy emberre is veszélyes élősködőt, a patkánytüdőféreg néven ismert parazitát (Angiostrongylus cantonensis) hordozzák, ami agyhártyagyulladást okozhat.

Ettől a csigafajtól különösen nehéz megszabadulni. Először 1969-ben jelentek meg az államban, majd hat évvel később kiirtották őket. A második észlelés 2011-ben történt, és tíz éven át jelen voltak.

- közölte a floridai Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (FDACS).

– tette hozzá a minisztérium.

Forrás: Nicole Casuso, FDACS-DPI

Az egészségügyi kockázatok, a mezőgazdaságban okozott károk és a faj „kiirthatatlansága" miatt az USA-ban illegális az állatok engedély nélküli tartása. Az FDACS munkatársa, Christina Chitty szerint a jelenlegi helyzet valószínűleg az illegális kisállat-kereskedelem miatt alakult ki. A szabadon engedett csigák gyorsan elszaporodnak a természetben. Több mint 500 növényfaj szerepel az étlapjukon és még a házakról is képesek leenni a festéket, hogy a héjképzéshez nélkülözhetetlen kalciumhoz jussanak.

A karantén június 24-én kezdődött, és még mindig érvényben van a floridai Pasco megyei New Port Richey-ben, mivel az FDACS ismét megpróbálja kiirtani az invazív állatokat. A karantén ideje alatt szigorúan tilos csigákat, vagy a szaporodásukat segítő termékeket (növényeket, kerti hulladékot, törmeléket, építőanyagokat, komposztot) szállítani a megjelölt térségben. Ha valaki afrikai csigát talál, azt jelentenie kell a hatóságoknak.