Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

csecsemő hallásvizsgálat
Az első hallásvizsgálatot a csecsemő 4 hetes kora előtt szükséges elvégezni minden, tehát nem csak a rizikócsoportba tartozó gyermeknél. Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv, mely előírja az újszülöttek számára az objektív hallásvizsgálatot. A halláskárosodásnak nincsenek látható jelei, ezért a vizsgálat nélkül hosszú ideig, akár a gyermek 2 éves koráig is húzódhat a diagnózis.
Vágólapra másolva!
A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy melyek ezek és hogyan változik ilyen esetben a kontrollvizsgálatok menete.
Vágólapra másolva!


A fel nem ismert hallásromlás lemaradást okoz a beszédfejlődésben

A hallásromlás korai felfedezése a beszédfejlődés szempontjából nagyon lényeges. Az a gyermek, amely hosszú ideig nem hallja a környezetéből érkező hangokat, jelentős lemaradásba kerül ép hallású társaihoz képest. Ha azonban idejében felismerjük, hogy a hallásával probléma van, és kezeljük, akkor nem kerül emiatt hátrányba, a kortársaihoz képest – hangsúlyozza a csecsemőkori hallásvizsgálat fontosságát dr. Kiss Sándor.

Amikor nem szabad kihagyni a hallásvizsgálatot

A halláskárosodás oka gyerekeknél lehet genetikai vagy szerzett. Amennyiben tehát a családban előfordul halláscsökkenés, a gyermek a rizikócsoportba tartozik. A szerzett rizikófaktorok közé tartoznak a méhen belüli fertőzések - pl. herpesz, rubeola, toxoplazmózis -, a fül- vagy koponyadeformitások, a koraszülöttek, alacsony – 1500g alatti - születési súly, hallóidegkárosodással járó csecsemőkori fertőzés, halláscsökkenéssel társuló vizsgálati eredmény, pl. Down-szindróma esetén.

A felsorolt esetekben tehát különösen fontos a hallásvizsgálat elvégzése, a magasabb rizikó miatt. A rizikócsoportba tartozó gyerekeknél a kontroll vizsgálatot is gyakrabban szükséges ismételni. „Megfelelt" eredmény esetén is félévenként kontroll javasolt, a gyermek 3 éves koráig.

Az első hallásvizsgálatot a csecsemő 4 hetes kora előtt szükséges elvégezni minden, tehát nem csak a rizikócsoportba tartozó gyermeknél. Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv, mely előírja az újszülöttek számára az objektív hallásvizsgálatot. A halláskárosodásnak nincsenek látható jelei, ezért a vizsgálat nélkül hosszú ideig, akár a gyermek 2 éves koráig is húzódhat a diagnózis. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/ezek-a-gyermekkori-hallascsokkenes-rizikofaktorai

Így zajlik a hallásvizsgálat csecsemőknél

Csecsemőknél a hallásvizsgálat BERA készülékkel történik, illetve végezhető az OAE vizsgálat is. Mindkettő a szülő jelenlétében zajlik, mely nyugodt körülmények között gyorsan elvégezhető. Ideális eset, amikor nyugodt a csecsemő, esetleg alszik.

A BERA során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgató kerül, mely a hangokra adott agyi reakciót méri. A készülék kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e. Az OAE elvégzésekor egy hangszórót és mikrofont tartalmazó készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék apró méretű és halk, kattanó hangokat bocsát ki és a belső fülből érkező válaszreakciókat méri.

Egyik vizsgálat sem jár fájdalommal, körülbelül 20 percet vesz igénybe és azonnali eredményt mutat.

A halláscsökkenés rizikófaktorai közé tartoznak a méhen belüli fertőzések - pl. herpesz, rubeola, toxoplazmózis -, a fül- vagy koponyadeformitások, a koraszülöttek, alacsony – 1500g alatti - születési súly, hallóidegkárosodással járó csecsemőkori fertőzés, halláscsökkenéssel társuló vizsgálati eredmény, pl. Down-szindróma esetén. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/ezek-a-gyermekkori-hallascsokkenes-rizikofaktorai

Hallásvizsgálat: nem csak a rizikócsoportba tartozó gyerekeknél fontos!

Az első hallásvizsgálatot a csecsemő 4 hetes kora előtt szükséges elvégezni minden, tehát nem csak a rizikócsoportba tartozó gyermeknél. Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv, mely előírja az újszülöttek számára az objektív hallásvizsgálatot. A halláskárosodásnak nincsenek látható jelei, ezért a vizsgálat nélkül hosszú ideig, akár a gyermek 2 éves koráig is húzódhat a diagnózis. Az eredményes kezelés érdekében azonban a fejlesztést a gyermek féléves kora előtt célszerű megkezdeni.

(Forrás: Fül-Orr-Gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu/)