Oroszország kiszáll a Nemzetközi Űrállomás-projektből

ISS
Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója
Vágólapra másolva!
Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomás-projektből, a prioritás Moszkva számára a saját állomás létrehozása lesz a személyzettel ellátott űrhajók közlekedtetése területén - jelentette ki Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz állami űrvállalat új vezérigazgatója, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin elnök.
Vágólapra másolva!

Már meghozták a végleges döntést

"Természetesen minden kötelezettségünknek eleget teszünk partnereinkkel szemben (a Nemzetközi Űrállomáson való együttműködés területén), de a döntés a 2024 utáni kivonulásról már megszületett" – mondta.

Boriszov szerint Oroszország addigra elkezdi kialakítani saját állomását a Föld körüli pályán.

A Roszkoszmosz vezetője azt is elmondta, hogy az orosz űripar "nincs könnyű helyzetben.

Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója Forrás: AFP/-

"A vállalat saját fő feladatát abban látja, hogy biztosítsa az orosz gazdaság számára szükséges űrszolgáltatásokat, beleértve a műholdas navigációt, a kommunikációt, valamint a meteorológiai és a geodéziai információk átvitelét." Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz előző vezetője április végén azt mondta, hogy Oroszország már meghozta a végleges döntést az állomáson folytatott tevékenység fokozatos leállításáról, de konkrét dátumot nem jelölt meg.

Multifunkcionális űrállomással váltanák fel az ISS-t

Akkor azt közölte, hogy az orosz fél hatályos kötelezettségvállalásainak megfelelően egy évvel a kivonulás előtt bejelentést tesz majd erről partnereinek. Megjegyezte, hogy a Nemzetközi Űrállomás sorsáról szóló döntés nagyban függ majd az Oroszországban és térségében kialakuló helyzettől.

Claudie Haigneré a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Konsztantyin Mirovics Kozejev és Viktor Mihajlovics Afanaszjev orosz űrhajósok társaságában. Úgy tűnik, hogy véget ér a közös kooperáció Forrás: NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) február elején közzétett jelentése szerint

az űrállomás 2031 januárjában lassú süllyedésbe kezd, majd a légkörbe lépve el fog égni.

Darabjai feltehetően a Csendes-óceán déli részén hullanak majd le. Rogozin viszont azt állította, hogy az űrállomás már 2030 előtt széteshet, ha nem fektetnek "kolosszális" összegeket a karbantartására.

Részlet a Nemzetközi Űrállomásról Forrás: JAXA/NASA

Emlékeztetett rá, hogy az 1998-ban pályára állított állomás élettartamát eredetileg 15 évben határozták meg. Azt hangoztatta, hogy a nemzetközi létesítményt Oroszország egy "multifunkcionális" állomással kívánja helyettesíteni, amelynek előzetes tervét az Energia nevű vállalat dolgozza ki.

(Forrás: MTI)