Újabb fenyegető repedés keletkezett a halálgleccseren

Dolomitok
A Trento tartományban húzódó magashegység, a Dolomitok látképe ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Újabb nagy repedés keletkezett a gleccseren az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol július elején 11 kiránduló vesztette életét egy jéglavinában.
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás hangját hallatta a megnyílt repedés

Egy turistaház őre hatalmas robajt hallott vasárnap és értesítette a hatóságokat, amelyek egy 200 méter hosszú és 25-35 méter széles repedést találtak a jégmezőn, erről videót is közzétettek.

A gleccser le van zárva a látogatók előtt a július 3-i katasztrófa óta.

A Trento tartományban húzódó magashegység, a Dolomitok látképe ( a kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

A szerencsétlenség nyomán az olasz polgári védelem a tartományi hatóságokkal együttműködve tüzetes vizsgálatnak tervezi alávetni az alpesi gleccsereket, hogy kijelöljék a lehetséges veszélyes helyeket, amelyeket folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd. Emellett általában is tanulmányozzák, hogy milyen hatást gyakorol a térségre a klímaváltozás - közölte hétfőn a polgári védelem.

A háromszázezer köbmétert is meghaladta a jéglavina tömege

A július elején történt természeti katasztrófának is köze lehet a klímaváltozáshoz. A tragédia előtt a térségben lényegesen melegebb volt a szokásosnál,

és ez elősegíthette a nagy mennyiségű jég, hó és hordalék leválását.

Légkörfény a Dolomitokban Forrás: Ladányi Tamás//www.astrophoto.hu

Trento megye hatóságainak becslése szerint a marmoladai jéglavina nagysága - a magával sodort sziklákkal és törmelékkel - meghaladta a 300 ezer köbmétert. A számítások szerint egy közel nyolcvan méter széles, harminc méter magas jégfal szakadt le.

(Forrás: MTI/APA/dpa)