Óriási elefántagyarra bukkantak Izraelben

Csontdarabokat mutat az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársa egy őslénytani feltárás helyszínén, a dél-izraeli Gedera közelében
Vágólapra másolva!
Félmillió éve élt elefánt 2,5 méteres agyarára bukkantak Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.
Vágólapra másolva!

Az ország középső részén, egy Gedera melletti kibucnál találták meg a Tel-avivi Egyetem és a Ben-Gurion Egyetem kutatói közösen a körülbelül 400 000 évvel ezelőtt kihalt egyenes agyarú elefántfaj egyedétől származó ősi csontot.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) ásatást vezető őstörténésze, Avi Levy szerint ez a valaha izraeli vagy közel-keleti őskori lelőhelyen talált legnagyobb teljes fosszilis agyar.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársai egy pleisztocén kori elefánt agyarát tisztítják meg a földtől a dél-izraeli Gedera közelében Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Komoly kihívást jelentett teljes egészében kiemelni a földből a törékeny, félmillió éves leletet, mert a levegőbe kerülve minden érintés szétzúzhatta. Ezért már a terepen elkezdték az agyar konzerválását, amelyet később az IAA laboratóriumaiban folytattak.

Már másfél millió évvel ezelőtt megjelentek az elefántok ebben az akkor valószínűleg mocsaras, a mainál csapadékosabb térségben, ahol együtt éltek más nagy állatokkal, köztük vadmarhákkal, vízilovakkal, szarvasokkal, szamarakkal és vaddisznókkal.

Csontdarabokat mutat az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársa egy őslénytani feltárás helyszínén, a dél-izraeli Gedera közelében Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Az elefántmaradványok lelőhelyének közelében, a félmillió évvel ezelőttire datált lelőhelyen a korai ember is letelepedett, de egyelőre nem világos, hogy vadászott-e elefántra. Az elefánt húsa ezen a száraz és meleg éghajlaton nem áll el több napig, ezért a régészek szerint valószínűleg nagy csoportban és gyorsan fogyaszthatták el összejöveteleken.