Hónapokig is tarthat a szaglás- és ízlészavar COVID-19 után

COVID-19
A koronavírus-járvány első és második hullámában a fertőzés jellegzetes tüneteként jelentkezett szaglás- és ízlésvesztés a betegeknél. zoknál a betegeknél, akiknél súlyosabb szaglásvesztés és orrdugulás tapasztalható, kisebb volt az esélye annak, hogy rövid időn belül elmúljon ez a tünet. A felépülés az esetek többségében lassabban zajlott, ám a betegek 96%-ának szaglás, 98%-ának pedig az ízérzékelése is rendeződött a fertőzést követő 6 hónap elteltével.
Vágólapra másolva!
A betegek többsége visszanyeri ízlését és szaglását a koronavírus-fertőzés után, ám a felépülés ideje eltérő lehet. Az érintettek 5%-ánál hosszabb idő, akár 6 hónap is eltelhet. Az omikron újabb variánsai kapcsán úgy tűnik, hogy ismét megjelent ez a tünet, ezért dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével áttekintjük a témával kapcsolatos tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Az átlagos felépülési idő 6 hónap

A koronavírus-járvány első és második hullámában a fertőzés jellegzetes tüneteként jelentkezett szaglás- és ízlésvesztés a betegeknél. Kutatások szerint vannak, akiknél ez elhúzódó tünetként jelentkezett, akár még azóta sem épültek fel teljesen. Friss jelzések alapján pedig akár az omikron újabb variánsai miatt ismét sokakat érinthet a szaglás- és ízérzékelés zavara.

18 tanulmány, összesen 3699 páciens adatainak elemzéséből a kutatók úgy találták, hogy a COVID-19-ben szenvedő felnőtt betegek körülbelül 5%-ánál a SARS-CoV-2 fertőzést követően tartósan elváltozások alakulnak ki szaglás- és az ízérzékelés terén. A kutatók azt is megállapították, hogy a nők szaglás- és ízérzékelése kisebb valószínűséggel tér vissza, mint a férfiaké. Azoknál a betegeknél, akiknél súlyosabb szaglásvesztés és orrdugulás tapasztalható, szintén kisebb volt az esélye annak, hogy rövid időn belül elmúljon ez a tünet. A felépülés az esetek többségében lassabban zajlott, ám a betegek 96%-ának szaglás, 98%-ának pedig az ízérzékelése is rendeződött a fertőzést követő 6 hónap elteltével.

A koronavírus-járvány első és második hullámában a fertőzés jellegzetes tüneteként jelentkezett szaglás- és ízlésvesztés a betegeknél. zoknál a betegeknél, akiknél súlyosabb szaglásvesztés és orrdugulás tapasztalható, kisebb volt az esélye annak, hogy rövid időn belül elmúljon ez a tünet. A felépülés az esetek többségében lassabban zajlott, ám a betegek 96%-ának szaglás, 98%-ának pedig az ízérzékelése is rendeződött a fertőzést követő 6 hónap elteltével. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/honapokig-is-tarthat-a-szaglas-es-izleszavar-covid-19-utan

Az omikron BA.5 is szaglásvesztést okozhat?

Az NBC News cikke szerint az Egyesült Államokban a nyár folyamán ismét több COVID-fertőzöttnél jelentkezett szaglásvesztés, a betegség tüneteként. Az orvosokat ez meglepetésként érte, hiszen eddig úgy tűt, hogy a járvány 2020-as kezdete óta mindegyik koronavírus-variáns esetében csökkent a szaglásvesztés gyakorisága.

Dr. Lauren Roland, a Missouri állambeli St. Louis-i Washington Egyetem rhinológusa szerint éppen ezért korai lenne még biztosat mondani arról, hogy az omikron BA.5 egyértelműen szaglásvesztést okoz-e. Mivel azonban a betegséget többnyire otthonukban, enyhe tünetekkel átvészelő páciensek csak több hónappal később fordulnak orvoshoz, ha a szaglásuk azóta sem rendeződött, ezért a szakemberek is csak néhány hónap múlva kaphatnak pontosabb képet arról, hogy valóban ismét gyakoribbá vált-e ez a tünet.

A korán megkezdett szaglástréning segíthet

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a koronavírus-fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben ismét folyamatosan emelkedik. A Magyarországon is domináns omikron variáns jellemzően enyhe, közepesen súlyos tüneteket okoz, főként megfázásszerű tünetek - torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás - alakulnak ki. A láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés a jelenlegi ismereteink szerint kevésbé gyakori panasz. A vírus azonban folyamatosan változik, a fertőzőképessége továbbra is magas, ezért óvatosság indokolt minden, fertőzésre utaló tünet esetében. Ha szaglásvesztés és a betegségre utaló egyéb tünetek jelentkeznek, javasolt a COVID-teszt elvégzése.

A szaglásvesztés kezelésére a korábbi koronavírus-hullámok alatt már bevált módszer a szaglástréning, amellyel elősegíthetjük a szaglás mielőbbi visszanyerését. Érdemes a szaglásvesztés kialakulása után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/honapokig-is-tarthat-a-szaglas-es-izleszavar-covid-19-utan

A szaglásvesztés kezelésére a korábbi koronavírus-hullámok alatt már bevált módszer a szaglástréning, amellyel elősegíthetjük a szaglás mielőbbi visszanyerését. Érdemes a szaglásvesztés kialakulása után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el.

(Forrás: Fül-Orr-Gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu/)