A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

nyelvgyulladás
Ne hanyagoljuk el, ha a nyelv területén elváltozásokat veszünk észre, vagy szokatlan tünet jelentkezik a felületén. A kezeletlen nyelvgyulladás tünetei súlyosbodhatnak, az elhanyagolt betegség következtében extrém esetben akár tályog is kialakulhat. A szájüregben kialakuló tünet akár rosszindulatú elváltozást is jelezhet, ezért, ha ezen a területen elváltozást látunk, forduljunk mielőbb orvoshoz!
Vágólapra másolva!
A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A nyelvgyulladás tünetei

Tünetei és megjelenése miatt nyelvfertőzésnek, sima nyelvnek vagy égő nyelv szindrómának nevezik.
A nyelvgyulladás, vagy glossitis tünetei lehetnek:

• gyulladt, duzzadt, fényes és vörös felületű nyelv, a felületén lévő dudorok, papillák összezsugorodhatnak.

• jelentkezhet égő érzés, viszketés a nyelv területén.

• a súlyos esetek erős fájdalommal is járhatnak, így hatással lehetnek a beteg beszédére és étkezésére is.

A panaszok egyénenként eltérőek lehetnek, a betegség típusától függően.

A glossitis típusai

• Akut glossitis esetén a tünetek hirtelen alakulnak ki, nyelvduzzanat és fájdalom jelentkezik.

• Krónikus glossitis esetén gyakran más betegség áll fenn a háttérben, amely a nyelv krónikus gyulladását okozza.

• Az atrófiás glossitist Hunter glossitisnek is nevezik. Jellemzője, hogy a nyelv papillái

összezsugorodnak, ami megváltoztatja a nyelv felületét, ezáltal fényesnek tűnik.

• Medián rombusz alakú glossitis: Candida gombás fertőzés gyakran okoz ilyen típusú glossitist.

A nyelvgyulladás kiváltó okai

A hirtelen kialakuló glossitis kiváltó oka lehet allergiás reakció, például egy adott élelmiszerre, gyógyszerre vagy speciális irritáló anyagra adott allergia okozhat ilyen típusú reakciót.
A szájsérülések, például a fogszabályzó okozta apró vágások vagy a forró étel miatti égési sérülések is a nyelv begyulladását és megduzzadását okozhatják.
Bizonyos betegségek glossitist okozhatnak, különösen azok, amelyekben táplálkozási hiányosságok fordulnak elő, mint például a cöliákia, vagy a vérszegénység, B12 vitaminhiány.
Az immunrendszert támadó betegségek, mint például a Sjögren-kór is olyan elváltozásokat okozhatnak a szájban, amelyek glossitishez vezetnek.
A nyelvgyulladás oka lehet bakteriális, vírusos és gombás eredetű fertőzés is.
A glossitis kialakulásában szerepet játszhat az öröklött hajlam, de összefügg az életmóddal is, például dohányosok körében gyakoribb.

Kivizsgálás és kezelés

A nyelvgyulladás diagnózisát a kórelőzmények, tünetek és fizikális vizsgálatalapján állítja fel a kezelőorvos. Egyéntől függően nyálmintavételre és vérvizsgálatra is szükség lehet.
A kezelés a kiváltó októl függ. Szóba jöhet antibiotikumok, gomba-, vagy vírusellenes szerek alkalmazása, de az orvos étrendkiegészítőket, étrendi változtatásokat is javasolhat, ha hiányállapot is szerepet játszik a betegség kialakulásában. A szájfertőtlenítővel történő öblögetés is segíti a felépülést. Nyelvgyulladás esetén a beteg általában teljes gyógyulásra számíthat, bár ez időbe telik, és megfelelő kezelést igényel.

Ne hanyagoljuk el, ha a nyelv területén elváltozásokat veszünk észre, vagy szokatlan tünet jelentkezik a felületén. A kezeletlen nyelvgyulladás tünetei súlyosbodhatnak, az elhanyagolt betegség következtében extrém esetben akár tályog is kialakulhat. A szájüregben kialakuló tünet akár rosszindulatú elváltozást is jelezhet, ezért, ha ezen a területen elváltozást látunk, forduljunk mielőbb orvoshoz! Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/a-nyelvgyulladas-talyogot-is-okozhat-ha-nem-kezelik-idoben

Mikor forduljon orvoshoz?

Ne hanyagoljuk el, ha a nyelv területén elváltozásokat veszünk észre, vagy szokatlan tünet jelentkezik a felületén. A kezeletlen nyelvgyulladás tünetei súlyosbodhatnak, az elhanyagolt betegség következtében extrém esetben akár tályog is kialakulhat.
A szájüregben kialakuló tünet akár rosszindulatú elváltozást is jelezhet, ezért, ha ezen a területen elváltozást látunk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

(Forrás: Fül-orr-gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu/)