Megnyílt Budapesten a világ egyik legnépszerűbb tárlata

Lego
Szeptember 30-án nyitotta meg kapuit a Lego Art kiállítás Budapesten
Vágólapra másolva!
Szeptember 30-tól a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit az Art of the Brick – A kocka művészete – nevet viselő kiállítás, ami a világ legnépszerűbb modern Lego művészeti tárlatának számít. Az egyedi hangulatú kiállítás most először tekinthető meg Magyarországon, amelyen Nathan Sawaya New York-i képzőművész százöt alkotása látható. A kilencvenöt szobor és tíz egyéb műalkotás különlegessége, hogy azokat egytől egyig a népszerű készségfejlesztő játék, a Lego műanyagkockáiból alkotta meg a művész. A műtárgyak között egyaránt megtalálhatóak az egyetemes művészettörténet leghíresebb alkotásai, valamint Sawaya saját kompozíciói is.
Vágólapra másolva!

A vállalati ügyvéd, akiből a világ leghíresebb Lego-szobrásza lett

Annak ellenére, hogy az egyetemes művészettörténetben számos különböző stílusirányzata ismert, az alkotások, így különösen a szobrok alapanyaga nem sokat változott az évezredek során. Az ókortól a modern időkig bezárólag, jellemzően a márvány, a mészkő, a kerámia és a különböző fémötvözetek alkották, illetve alkotják a kompozíciók alapanyagát.

Szeptember 30-án nyitotta meg kapuit a Lego Art kiállítás Budapesten Fotó: Major Kata - Origo

A New Yorkban élő 49 éves amerikai képzőművész, Nathan Sawaya fejéből pattant ki az a különleges ötlet,

hogy a konzervatív alapanyagokkal szakítva, Lego-kockákból alkotja meg a szobrait.

Az 1973. július 10-én a Washington állambeli Colville-ben született Nathan Sawaya karrierje egyáltalán nem tekinthető szokványos művészi pályafutásnak.

A vállalati ügyvédből lett Lego-szobrász: Nathan Sawaya Forrás: YouTube

Az Oregon államban felcseperedett fiatalember miután New Yorkba költözött, a középiskolái elvégzése után a New York-i Egyetem jogi fakultására iratkozott be. A jogi diploma megszerezése után a neves Winston & Strawn ügyvédi iroda partnere lett, ahol vállalati ügyvédként nagy cégek képviseletére szakosodott. Sawaya azonban nem érezte jól magát sem a bírósági tárgyalótermekben, sem a nagy értékű szerződéskötések üzleti-jogi világában.

Sawaya egy egészen különleges alapanyagot, a Lego műanyagkockáit használta alkotásai alapanyagául Fotó: Major Kata - Origo

Túl stresszesnek és lélekölőnek tartotta ezt a munkát.

Sawaya már gyermekkorától fogva vonzódott a művészetekhez;

élénk fantáziával megáldott kisfiúként képregényeket rajzolt, és más gyerekekhez hasonlóan, ő is szívesen játszott a Lego kockákkal. Egy különösen fárasztó nap után, amikor este hazaérkezett az ügyvédi irodából, letérdelt a padlóra, és stresszoldásként, legózni kezdett.

Részlet a budapesti kiállításról Fotó: Major Kata - Origo

Ekkor határozta el, hogy feladja az ügyvédi karrierjét, és gyermekkori álmát megvalósítva, a képzőművészeti alkotásnak szenteli életét. Sawaya a szobrászművészete alapanyagának – szakítva a klasszikus anyagokkal – kizárólag a műanyag Lego kockákat tette meg.

Mona Lisától a strandpapucsig

Sawaya műalkotásaiból hozták létre az öt kontinenst megjárt „The Art of the Brick" modern művészeti kiállítást,

amely most első alkalommal látható Magyarországon.

A tárlaton megtekinthető 105 alkotás megformálásához Sawaya több mint egymillió Lego kockát használt fel.

Az egyik különleges alkotás, a vörös ruha Fotó: Major Kata - Origo

A művészt egyrészt az egyetemes művészettörténet nagy és ikonikus alkotásai, valamint a saját impressziói, gondolatai ihlették meg a szobrok megformázásában. Sawaya műanyagkockákból keltette életre többek között Michelangelo híres Dávid szobrát, vagy a Louvre egyik legismertebb ókori hellenisztikus márványcsodáját, a milói Vénuszt.

A The Art of the Brick - A Kocka Művészete kiállítás részlete a budapesti Komplexban , háttérben a milói Vénusszal, középen pedig Augustus császár szobrával Fotó: Major Kata - Origo

A kiállítás anyagában egészen különleges színfoltnak számítanak a Lego kockákból készített festmény reprodukciók. A Lego ugyanis tipikusan háromdimenziós térjáték, a festmények ezzel szemben sík, kétdimenziós műalkotások.

A művész látásmódját egyedi kreativitás jellemzi Fotó: Major Kata - Origo

A tárlaton látható többek között Rembrandt időskori önarcképe, a 20. századi expresszionizmus ikonikus alkotásával, Munch a „Sikoly" című képével együtt,

Munch híres expresszionista képe, a "Sikoly" legóból kirakva Fotó: Major Kata - Origo

Leonardo da Vinci legismeretebb festménye, a Mona Lisa társaságában, műanyagkockákból kirakva. De ugyancsak megtekinthető a legkorábbi és egyik legmonumentálisabb gótikus katedrális, a franciaországi Chartres 12. században épült székesegyházának pompás rózsaablaka is, ami a speciális világítástechnikának köszönhetően ugyanúgy szűri át a fényt, mint az eredeti.

A tárlatnyitó háziasszonya Liptai Claudia volt Fotó: Major Kata - Origo

A budapesti kiállításon látható legnagyobb alkotás, a valamivel több mint hat méter hosszú és rendkívül élethű Tyrannosaurus rex csontváz.

T. rex - a lego műanyagkockáiból Fotó: Major Kata - Origo

A klasszikus alkotásokon kívül számos olyan más műtárgy is megtekinthető, amelyek Sawaya saját művészi kreativitásának termékei, mint például a cselló, a strandpapucs, vagy a legkülönlegesebb, a vörös ruha, számos más roppant kreatív alkotás mellett.

Az álmok kockáról-kockára épülnek

A budapesti kiállítás megnyitóját az alkotó, Nathan Sawaya New Yorkból üdvözölte: "Lego kockákat használok médiumként, mert szeretem látni az emberek reakcióit olyan műalkotásokra, amelyeket olyasmiből készítettem, amit ismernek.

Részlet a The Art of the Brick - A Kocka Művészete kiállítás budapesti tárlatáról Fotó: Major Kata - Origo

Mindenki tud kötődni a Lego építéshez, hiszen ez egy olyan játék, ami otthon sok gyereknek van, és amelyhez a felnőttek is kötődnek. Olyan helyre emelem ezt az egyszerű játékszert, ahol még soha nem volt. Szeretem a közeg tisztaságát is, a derékszögeket, a különálló vonalakat. Mint az életben sokszor, ez is nézőpont kérdése. Közelről a kocka formája jellegzetes.

A gyerekeket külön játszótér várja Fotó: Major Kata - Origo

- De távolról ezek a derékszögek és a jól látható vonalak ívekké változnak.

-üzente az alkotó. A szeptember 30-án megnyílt és 2023. január 31-ig a budapesti Komplexben ( Budapest, VII. Király u. 26.) látható kiállítás nem csak a modern művészet szerelmeseinek kínál egyedi élményt.

A legóból készült cselló Fotó: Major Kata - Origo

A tárlaton a gyerekeket külön játéktér várja Lego építő foglalkozásokkal, ahol szabadon engedhetik a fantáziájukat. A tárlatra látogatókat audioguide segíti a kiállított műtárgyakkal kapcsolatos érdekes információk megismerésében.