Ősi hűtőszekrény rejtőzött egy római légió erődjében

hűtőszekrény
Egykor a római légiók használhatták ezt a korai "hűtőszekrényt'
Vágólapra másolva!
Különös felfedezést tettek a régészek a római régió egykori Novae erődjében: egy ősi „hűtőszekrényre" bukkantak. Az építmény a Római Birodalom egykori határa mentén, a limesz Moesiae részét képezte, amely a Duna mentén, Pametnicite-nél, Bulgária északi részén helyezkedett el.
Vágólapra másolva!

Moesia tartományt 86-ban felosztották és a Novae Durostorum-mal együtt azon két légióbázis egyikévé vált, amelyek a Moesia Inferior terület határain belül kaptak fontos szerepet. A régészek úgy vélik, Novae erődjét először az időszámításunk szerint az 1. században építették, amely úgynevezett

hadműveleti bázisként szolgált a római hadjáratokhoz a barbár törzsek ellen Traianus római császár dák háborúi során az időszámításunk szerinti 2. század elején, valamint Maurice balkáni hadjáratai során a bizánci időszakban, a 6. és a 7. században.

Az erődöt az elmúlt évtizedekben lengyel és bolgár kutatók ásták fel, a jelenlegi projektet pedig Piotr Dyczek, a Varsói Egyetem professzora vezette. Az idei ásatások során a csapat különös, a padló alá süllyesztett kerámialapokból készült edényt talált, vezette az erőd lakói „hűtőszekrényként" használhattak élelmiszer tárolása céljából.

Egykor a római légiók használhatták ezt a korai "hűtőszekrényt' Forrás: P. Dyczek

Ebben kerámia edénydarabokat és kis sült csontdarabokat is felfedeztek, valamint faszenet és egy tálat, amelyben a szakemberek szerint a rovarok elűzésére szolgáló anyag lehetett.

A novai régészek az év elején már egy olyan érmekincsre is bukkantak itt, amelyeket a gótok időszámításunk szerint 3. század közepén lezajlott portyázásának időszakától Nagy Konstantin uralkodásának kezdetéig használhattak. Emellett előkerültek falsorok és egy római lakóépület maradványai, amelyek kézimalmok, halászati eszközök és kerámiaedények töredékeit rejtették, írja a HeritageDaily online tudományos portál.