Ismét egy világhírű kiállítás érkezik Budapestre

Art of the Brick
Nathan Sawaya volt az első képzőművész, aki a legokockákat használat fel szobrai megormázásához
Vágólapra másolva!
Nathan Sawaya New York-i művész azzal szerzett magának világhírnevet, hogy élethű szobrokat alkot, amelynek anyagául csakis Lego kockákat használ. Ő az első olyan művész a világon, aki a jól ismert műanyagkockákat használta fel a képzőművészetben. A kiállítást a CNN a Top 10 kötelezően megnézendő világkiállítások közé sorolta.
Vágólapra másolva!

Világhírű műalkotások a világhírű műanyagkockákból

A szeptember 30-án nyíló kiállítás kurátora, Elter Tamás tudományos újságíró, történelmi és művészettörténeti szakíró elmondta: Magyarországon, ahogy a világ számos más országában is, a Lego az egyik legnépszerűbb játék.

Szeptember végén Budapestre érkezik a világ Top tíz tárlata között nyilvántartott Lego művészeti kiállítás Forrás:Event Europe

A nagy múltra visszatekintő dán céget 1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester alapította, a Lego számára a világhírt elhozó műanyagkockákból álló híres játék pedig 1949-ben került először a boltokba.

Ole Kirk Christiansen, 1932-ben alapította meg egy dániai kis településen a világkarriert befutott Legot Forrás: The Brick Fan

A híressé vált műanyagkockákból szinte bármit fel lehet építeni, amit legjobban a The Art of the Brick kiállítás egyedi műalkotásai bizonyítanak. A fejlesztő hatású szórakoztató játék titka az alkotás és a kreatív gondolkodás örömében rejlik. Ezt fejlesztette művészi szintre Nathan Sawaya, aki a kiállításon is megtekinthető egyes szobrokat több tízezer kockából alkotta meg.

Nathan Sawaya a legóból épített műalkotásokkal szerzett viléghírnevet Forrás: CNBC.com

A tárlaton több mint százezer legokockából épült lenyűgöző műalkotásokat láthatunk, többek között Claude Monet, a francia impresszionizmus nagy alakjának

egyik híres festménye is életre kel 3D-ben.

Nathan Sawaya szerint a Lego sokkal több mint egy játék, ami lehetővé teszi a legmerészebb fantázia kockáról kockára való megvalósítását is.

A művészet és a játék találkozása nem kezdődhet elég korán

A The Art of the Brick – A legnépszerűbb LEGO® című művészeti kiállítás kurátora szerint a tárlat olyan, akár egész napos egyedi programot biztosít felnőttek és gyerekek számára egyaránt, ami az élmény mellett a közös legozásra is lehetőséget ad.

A művész egyik alkotása a legóból épített Tyranosaurus rex csontváz Forrás: Ana Tereza Borges

„A kiállítás bebizonyítja, hogy a képzelet sem szabhat határt, és a tárlattal az a célunk, hogy a családoknak, baráti társaságoknak, iskolai csoportoknak olyan élményprogramot biztosítsunk, ahol kiszakadva a rohanó világból néhány órára a közös alkotás örömét, az internetes játékok helyett a kézzel alkotás világát tegyük elérhetővé.

Michelangelo Dávid szobra legokockából megformázva Forrás: Event Europe

A művészet és a játék találkozása nem kezdődhet el elég korán, a művész elhivatott a legfiatalabbak képzőművészeti érzékenyítésére a szórakoztatás mellett." A kiállított szobrok mellett a Fun Zone óriási Lego medencével, és külön foglalkozásokkal is várja a legkisebbeket és a fanatikus Lego-rajongókat.

Nathan Sawaya volt az első képzőművész, aki a legokockákat használat fel szobrai megormázásához Forrás: NBC 5

A kiállítás 2022. szeptember 30. és 2023. január 31. között látogatható Budapesten, a Komplex kiállítóközpontban 1061. Budapest, Király utca 26. szám alatt.

(Forrás: Event Europe)