Mutatunk egy egyszerű stratégiát az alkoholfogyasztás csökkentésére

alkohol
A rendszeres alkoholfogyasztás több ráktípus kialakulását is előmozdítja
Vágólapra másolva!
A kutatók hatékony módszert találtak arra, hogy rávegyék az embereket az alkoholfogyasztás csökkentésére: kiemelték az ezzel járó megnövekedett rákkockázatot és párosították ezt az egyes italok megszámlálásával.
Vágólapra másolva!

Az Addictive Behaviors című folyóiratban publikált tanulmány szerint a „miért csökkentsük" és a „hogyan csökkentsük" üzenetküldés különleges kombinációja hasznos lehet a népesség jó egészségének előmozdításában.

A túlzott alkoholfogyasztás természetesen nem csak rákos megbetegedéshez vezethet, hiszen számos probléma társul hozzá, beleértve a korai halálozást, a szívbetegségeket, az emésztési problémákat és a demencia fokozott kockázatát.

A rendszeres alkoholfogyasztás több ráktípus kialakulását is előmozdítja Forrás: pexels.com

– mondta Simone Pettigrew, a The George Institute for Global Health közgazdásza és pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A tanulmányhoz az önkéntesek három kérdőívet töltöttek ki: az elsőt 7995-en, a másodikat három héttel később 4588-an, a végső kérdőívet három héttel később 2687-en fejezték be. A résztvevőket a szakemberek különböző csoportokra osztották, és különböző reklámokat és üzeneteket mutattak be nekik az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az egyik kombináció azonban kiemelkedett a kontrollcsoporthoz képest:

az alkoholt és a rákos megbetegedéseket összekapcsoló TV-reklám, valamint az italok számának számlálására vonatkozó javaslat volt az egyik leghatékonyabb arra, hogy az emberek megpróbálják csökkenteni az alkoholfogyasztásukat.

Ez volt az egyetlen alternatíva, ahol az emberek ténylegesen jelentősen csökkentették alkoholfogyasztásukat a hat hét alatt.

– mutatott rá Pettigrew. – Ez olyan fontos információ, amelyhez az alkoholt fogyasztóknak hozzá kell férniük.

Hozzátette: ez azonban csak egy része a megoldásnak, mert mellette módot kell adni nekik arra, hogy lépéseket tegyenek a kockázat csökkentése érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az idő előtti halálozások 7 százaléka világszerte az alkoholfogyasztás számlájára írható

és a probléma kezelésének egyik módja, hogy az alkoholt fogyasztók tudatosabbá váljanak az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban.