Kínában megszületett a világ első klónozott farkasa - videó

sarki farkas
Maya, az első sarki farkas klón
Vágólapra másolva!
Egy kínai kisállat-klónozó cég bejelentette, hogy megszületett a világ első klónozott sarki farkasa (Canis lupus arctos), amelyet egy valószínűtlen „béranya", egy beagle hordott ki. A Maya nevű klónozott nőstény farkaskölyköt és beagle anyját egy rövid videóban mutatta be a világnak a Sinogene Biotechnology Company Pekingben.
Vágólapra másolva!

Két évnyi kutatómunka előzte meg

A most közzétett videó 100 nappal Maya születése után jelent meg, aki a Sinogene Biotechnology Company vállalat képviselői szerint június 10-én „látott napvilágot" egy pekingi laboratóriumban. A cég általában elhullott háziállatok, például macskák, kutyák és lovak klónozására specializálódott magánügyfelek számára.

– írta a Global Times kínai híroldal, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Mayát egy teljesen kifejlett sarki farkastól (a szürke farkas amerikai alfaja) gyűjtött DNS segítségével klónozták, amely

fogságban pusztult el a Harbin Polarland-ban, egy északkelet-kínai vadasparkban.

A Global Times szerint az „eredeti Maya" Kanadában született, mielőtt 2006-ban Kínába szállították volna, és idős kora miatt pusztult el 2021 elején.

– mondta Mi Jidong, a Sinogene vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján.

A kutatók eredetileg összesen 137 darab sarki farkas embriót hoztak létre úgy, hogy az eredeti állat bőrsejtjeit kutyából származó éretlen petesejtekkel fuzionálták a szomatikus sejtmag transzfer (SCNT) néven ismert eljárás segítségével, amit gyakran terápiás klónozásnak hívnak.

Várják a következő klón születését

Az embriók közül 85-öt sikeresen ültettek be hét beagle nőstény kutyába. A Global Times szerint ezek közül csak egy fejlődött ki teljesen a vemhesség alatt. A kutatók azért „használtak" kutyákat is úgymond helyettesítőként, mert nem volt elegendő fogságban tartott nőstény farkasuk a kísérletekhez.

Szerencsére a kutyák elegendő DNS-en osztoznak a farkasokkal ahhoz, hogy a hibrid vemhesség sikeres legyen.

Maya, az első sarki farkas klón Forrás: Sinogene Biotechnology

Maya jelenleg a „béranyjával" él egy Sinogene laboratóriumban a kelet-kínai Xuzhouban, de a farkaskölyköt a tervek szerint végül a Harbin Sarkvidékre szállítják, hogy más sarki farkasokkal éljen együtt.

A park őrei azonban úgy vélik, hogy elszigetelt nevelése miatt „csak lassan lehet majd bemutatni a falka többi tagjának".

A Sinogene azt is elárulta, hogy hamarosan meg kellett születnie egy második sarki farkas klónnak, amelyet egy ismeretlen hím DNS-éből hoztak létre. A kölyök születéséről azonban egyelőre nem érkezett megerősített jelentés.

A vállalat azt is bejelentette, hogy új partnerséget köt a Pekingi Vadasparkkal, hogy a jövőben még több fogságban tartott fajt klónozhasson, bár konkrét projektekről még nem beszéltek.


A CBS News szerint a Sinogene 2019-ben egy olyan projektben is részt vett, amely során hat egyforma németjuhász klónt állítottak elő: az állatok később a pekingi rendőrséghez kerültek kiképzésre.