Így jelzik a fogak a cukorbetegséget

cukorbetegség
A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabetes esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások. A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma az az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak.
Vágólapra másolva!
A diabetes bár lappangva alakul ki, és gyakori, amikor már súlyos szövődmények fellépése után kerül felfedezésre a betegség, ám vannak olyan jelek, melyek felvetik a magas vércukorszint gyanúját. A fogak és az íny állapota például sokszor komoly jelzésértékkel bír. Erről beszélt dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.
Vágólapra másolva!


Vércukor és a fogak

A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabetes esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások.

A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma az az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak. A káros mikroorganizmusok a cukrot savakká alakítják- emiatt az íny könnyen begyullad, vérzik, kipirosodik és fáj.

A baktériumoknak a cukros környezet igen ideális, és ugyebár kezeletlen cukorbetegség esetén igen sok cukor van jelen a nyálban. A baktériumok összegyűlnek, a nyállal és az ételmaradékkal keveredve lepedéket képeznek, amit, ha nem távolítunk el megfelelően, akkor az fogszuvasodáshoz, fogkőhöz és fogínybetegséghez vezet.

Fontos tudni, hogy nem csak a cukorbetegség van hatással a fogakra/ínyre, hanem fordítva is: a szájüregi fertőzés, mint például a parodontitis, vércukorszint-emelkedést is okozhat (ahogy általában a fertőzések), ami viszont nehezebbé teszi a cukorbetegség kontrollálását.

Cukorbetegség okozta egyéb szájproblémák

• Rossz lehelet
• Szájszárazság (a cukorbetegség dehidratációt okoz)
• Afta, szájpenész
• Laza fogak
• Vérző, gyulladt, lehúzódó íny

A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabetes esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások. A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma az az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak. Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/magas-vercukorszint-hiperglikemia

Ellenőriztesse vércukorszintjét!

Amennyiben az említett panaszokkal küzd, érdemes tehát ellenőriztetni a vércukor szintjeit (OGTT vizsgálattal), mivel lehet, hogy a magas vércukorszint okozza a panaszait. Ha kiderül, hogy cukorbetegséggel küzd, akkor nagyon fontos a vércukorszint optimalizálása, ugyanis akkor nem csak a súlyos szövődményeket kerülheti el, hanem a szájüregi panaszai az csökkennek/elmúlnak- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A kezelés minden esetben személyre szabott: enyhébb esetben elegendő lehet az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha az orvosa úgy ítéli meg, ezt kiegészíti a gyógyszeres vagy/és inzulinos terápia.

(Forrás: Cukorbetegközpont
www.cukorbetegkozpont.hu)