Terjed az ebola Ugandában

ebola
Ebola virus
Vágólapra másolva!
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban az ugandai egészségügyi minisztérium hivatalos képviselőjének beszámolója szerint.
Vágólapra másolva!

A fertőzöttek közel fele belehal a kórba

Az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését; akkor egy 24 éves férfinál mutatták ki a vérzéssel járó betegséget, amit vírusfertőzés okoz. Átlagosan a fertőzöttek mintegy a fele hal bele a betegségbe.

Az első elhunyt férfi az ország középső részén található Mubende régióban élt.

A betegség kimutatása után a hatóságok 58 személyt azonosítottak, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttel. Négyen közülük azonban megszöktek, őket most körözik.

Ebola virus Forrás: Wikimedia Common/PLOS Pathogens

Az Ugandával szomszédos Kenyában és Tanzániában megszigorították az egészségügyi ellenőrzéseket a határokon az Ebola vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai részlege azt közölte, hogy a haláleseteket az ebolavírus viszonylag ritkábban előforduló szudáni változata okozta, amit először 1976-ban mutattak ki korábban már több alkalommal volt ebolajárvány, 2000-ben több száz ember halt bele.

(Forrás: MTI/TASZSZ)