2025-től 100 forintot ér egy visszaváltott műanyagflakon, vagy aludobozok - Ausztriában

műanyagflakon, aludobozok
Vágólapra másolva!
Ausztriában 2025-től visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok, amiket 25 eurócentes betétdíj illet majd – jelentette be Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter Bécsben. Bár vannak érdekességek a rendszerben. - írja a Greenfo.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta, hogy a 25 centes (kb. 100 forint) betétdíj „ösztönző hatással lehet" a fogyasztóknak.

„Ezzel a környezetet is védjük, és szorgalmazzuk a műanyagflakonok és (fém)dobozok szakszerű újrahasznosítását" – mondta.

A 2025-től érvénybe lépő rendszer minden alumíniumdobozra és minden olyan műanyagflakonra érvényes lesz, aminek az űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb 3 liter, de a 25 centes betétdíj csak akkor illeti meg a vevőt, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák abban az üzletben, ahol visszaváltani kívánja a flakont vagy fémdobozt. A szóban forgó termékeket a kisebb közértekben emellett csak kereskedelmi mennyiségben lehet majd visszaváltani. Higiéniai okokból kivételt képeznek a tejtermékek és tejes italok csomagolásai.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/2025-tol-100-forintot-er-egy-visszavaltott-muanyagflakon-vagy-aludobozok-ausztriaban/

A betétdíj bevezetése már a tavaly elfogadott hulladékgazdálkodási törvényben is szerepelt, de időbe telt, mire a környezetvédelmi minisztérium meg tudott egyezni a gyártókkal és a kereskedőkkel a vonatkozó részletekről.

Míg a kidolgozott törvény szerint a nagykereskedelmi láncoknak egyelőre maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről és az átalakítási munkálatokról, addig a kisebb üzletek megsegítésére 80 millió eurós (31,7 milliárd forint) EU-s keret áll rendelkezésre.

Ausztriában évente 900 ezer tonnányi műanyaghulladék keletkezik, amiből kb. 50 ezer tonnát csak az italcsomagolások tesznek ki. Ez a mennyiség 2,5 milliárd műanyagflakont és fémdobozt jelent, melynek nagy része alkalmas rendszer hiányában, a természetben végzi.

(Forrás: Greenfo: https://greenfo.hu/)