Titkos célokra használta a maja elit a kakaót

kakaó, csokoládé
A kakaóbab értékes kincsként cserélt gazdát
Vágólapra másolva!
A kakaót a maják az istenek ajándékának és szentnek tartották, ami nem csak pénzeszközként kapott szerepet. Az élelmiszert különleges szertartásokon és vallási rituálékon is használták. Nem véletlen, hogy a csokoládé és a luxus fogalma valahogy összemosódott a maja történetírásban.
Vágólapra másolva!

Az uralkodó hiedelem szerint a kakaó csak a társadalom legfelsőbb rétegei, az uralkodók számára volt elérhető. A szakemberek már többször azonosítottak kakaót a különböző edényekben, amelyek leginkább az elit szertartási környezethez kapcsolódtak, de csak a rendkívül dekoratív ivóvázákra összpontosítottak. Ez azonban az élelmiszer elosztására és a hozzáférhetőségre vonatkozó feltételezésekhez vezetett.

De mi a helyzet a gazdákkal, akik kakaót termesztettek, és az embereknek azon közösségeivel, akik itt éltek?

Az UC Santa Barbara kutatóinak új tanulmánya, Anabel Ford és Mattanjah de Vries is feltette ezeket a kérdéseket és válaszolt rájuk az ősi kerámiákból származó kakaómaradványok vizsgálatával. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett eredményeik azt mutatják, hogy a kakaó a lakosság számára is hozzáférhető volt, és a társadalom minden szintjén használták az ünnepségeken, szertartásokon és rituálék során.

A kakaóbab értékes kincsként cserélt gazdát Forrás: pexels.com

– mondta Anabel Ford, a Santa Barbara Egyetem MezoAmerikai Kutatóközpontjának antropológusa a HeritageDaily online tudományos portálnak, aki 40 éve kutat az ősi maja városban, El Pilaron. – Most már tudjuk, hogy ez nem így van; a kakaó mindenki számára elérhető luxus volt a hozzá kapcsolódó rituálék miatt.

A kakaóhasználat kizárólagosságának tesztelésére a tudósok 54, különböző korból származó régészeti kerámiaszilánk kémiai elemzését végezték el.

A kakaó biomarkereit: koffeint, teobromint és a teofillint kerestek.

A tesztelendő kerámiák kiválasztásánál Ford és de Vries azokat a vázákat helyezte előtérbe, amelyekből valószínűleg kakaót ittak. Tesztelték a tálakat, üvegeket és tányérokat is. Minden edénytípusnál bizonyítékot találtak az élelmiszerre.

A Belize folyó területén gyűjtött adatok azonban a hétköznapi háztartásokra helyezik a hangsúlyt, nem csak az elitre összpontosulnak. Az új kutatás tehát a korábbi feltételezésekkel szemben azt mutatja, hogy a kakaófogyasztás nem csak az elit társadalmi réteg „úri hóbortjának" és kiváltságának számított.