Négy napig ingyenesen böngészhető az Arcanum, a Könyvfesztivál alkalmából

Arcanum
A régi időkben rikkancsok terjesztették a napilapokat
Vágólapra másolva!
A szeptember 29-én kezdődő ünnepi Könyvfesztivál alkalmából bárki ingyenesen hozzáférhet az Arcanum maga nemében egyedülálló történelmi értékű archívumához, amelyben a régmúlt idők sajtótermékei, és más egyéb historikus dokumentumok lelehetők fel.
Vágólapra másolva!

Egyedülálló adatbázis a múlt hétköznapjainak megismeréséhez

Az Arcanum több mint két és fél évszázadra visszanyúlóan közel tízmillió oldalnyi kortörténeti, sőt, nem egy esetben forrásértékű historikus dokumentum tárháza.

A közelebbi és a távoli múlt megannyi sajtóterméke,

közéleti-politikai, kulturális, napi és hetilapok, egykori sport-, illetve bulvárlapok között lehet tallózni, amelyek egyfajta időkapszulaként vezetnek vissza bennünket a 20. és a 19. század mindennapjaiba, illetve sorsfordító eseményeibe.

A régi időkben rikkancsok terjesztették a napilapokat Forrás: --

Az Arcanum e páratlan archívum minél könnyebb kezelhetősége érdekében az utóbbi időben több fejlesztést végzett el, így most már – többek között – tulajdonnév felismerés alapján is használhatjuk a böngészőt. Az Arcanum munkatársai a felhasználói szokásokat elemezve felismerték, hogy leggyakrabban a tulajdonnevekre keresnek rá a felhasználók az adatbázisban, úgy mint személy, település, vagy intézménynevekre.

Az Arcanum egy egyedülálló sajtótörténeti és historikus értékű adatbázis Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mostantól már lehetséges, hogy a részletes keresőben ezek alapján válasszák ki vagy szűkítsék a keresett tárgyat. Ugyancsak fontos újítás a fordító, ami lehetővé teszi a nem magyar nyelvű szövegek lefordítását. Az újságcikkek esetében szerző, cím és képaláírás szerint is lehetségessé vált a keresés.

Az Arcanum és a mesterséges intelligencia

A szeptember 29-én, csütörtökön megnyíló Könyvfesztivál alakalmából négy napra, előfizetés nélkül, ingyenesen lesz hozzáférhető az Arcanum adatbázisa.

A rendezvény helyszíne a Millenáris lesz Forrás: Facebook/ Millenáris/Soos Daniel

Különleges kedvezményként az ingyenes időszak mellett ötven százalékos kedvezményt biztosítanak hat, vagy tizenkét havi előfizetés esetén. A Millenárison – a Könyvfesztivál helyszínén –,

az Arcanum a K20-as jelű standon várja az érdeklődőket,

ahol eredeti régi újságokkal lepik meg a látogatókat.

Az Arcanum két és fél évszázad kortörténeti értékű sajtótermékeinek az archívuma Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szeptember 30-án, pénteken ugyanitt egy érdekes előadás lesz meghallgatható.

Az Arcanum és a mesterséges intelligencia" címmel, amit Biszak Sándor cégvezető, Dr. Somfay Örs marketing-igazgató, valamint Biszak Előd vezető fejlesztő tartanak meg. További részletekről az Arcanum Facebook-oldalán lehet tájékozódni.