Magyar madártani expedíció vizsgálja egy ritka faj vándorlását

fülemülesitke
A fülemülesitke a vizes élőhelyeket kedveli
Vágólapra másolva!
A fülemülesitke egyedszám csökkenésének megállítása a célja annak a természetvédelmi expedíciónak, amelynek során Görögországban, Romániában és Albániában végeznek megfigyeléseket magyar kutatók a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület szervezésében.
Vágólapra másolva!

Még nem született ennyire pontos felmérés a faj vándorlásáról

A program célja felmérni, hogy a nyugat-balkáni régiónak mekkora szerepe van a (Magyarországról és a Duna-delta vidékéről érkező) fülemülesitke állományok vonulásában és telelésében - olvasható a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) a nádiposzátákhoz tartozó faj Forrás: eBird

Az expedíció során a szakemberek október 1. és november 12. között a romániai Duna-deltában, a görögországi Amvrakikos-ban és az albániai Orikum-ban végeznek megfigyeléseket és gyűrűzést.

A Duna-delta fontos élőhelye a fajnak Forrás: Shutterstock/Ghiuz

A közlemény szerint az expedíció közvetlenül hozzájárulhat a faj egyedszámámának csökkenésének megállításához, az élőhelyek oltalom alá helyezéséhez és ezen keresztül a vizes élőhelyek biológiai diverzitásának megőrzéséhez. A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) egy ritka és különleges nádiposzáta faj.

A többi nádi poszátával ellentétben nem megy a Szaharán túlra,

hanem a Mediterrániumban tölti a telet. Az énekesmadár érzékenysége miatt hamar reagál az élőhelyi változásokra.

A fülemülesitke a vizes élőhelyeket kedveli Forrás: Imran Shah/Imran Shah

A fülemülesitke vonulásának felmérése, valamint a vonulási útvonalakon található vizes élőhelyek állapotának feltérképezése már 20 éve zajlik folyamatosan a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület kiemelt projektjeként, melynek hazai bázisa a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Kolon-tavi Madárvárta.

Az eredmények hozzájárulhatnak a fajvédelmi intézkedések hatékonyságához

Az elmúlt években a feltételezett balkáni vonulási útvonalakon egyre délebbre jutottak a kutatásban önkéntes alapon résztvevő szakemberek. A korábban végzett felmérések eredményei hozzájárultak a vándorlás szempontjából kulcsfontosságú vizes élőhelyek védetté nyilvánításához Albániában és Montenegróban is.

A mostani expedíció célja bizonyítani, hogy a Duna-delta vidékéről is nagy számú madárpopuláció érkezik

a görögországi Amvrakikos-öbölbe, így a terület kiemelt jelentőséggel rendelkezik a faj megóvása szempontjából.

A fülemülesitke a Mediterráneumban telel át Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A tudományos és természetvédelmi célú kutatás mellett az expedíciókon fontos a helyi egyesületekkel, természetvédelmi szervekkel való együttműködés is. Így a romániai Duna-deltában dolgozó magyar csapatok besegítenek az ottani kollégák chituk-i gyűrűzőállomásának munkájába,

Orikumban pedig közös bemutató gyűrűzéseket szerveznek

az Albanian Ornithological Society-vel. Németh Ákos, az expedíció vezetője 20 éve követi nyomon a sitke állományváltozását, melynek egyedszámcsökkenése évről-évre radikálisabb. Ezen tendencia megállításához a költő és telelő területek megóvása egyaránt fontos - emelték ki a közleményben.

(Forrás: MTI)